VS: Israel schuld als conferentie mislukt

TEL AVIV, 13 NOV. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, heeft Israel er gisteren openlijk van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor een eventuele mislukking van de grote economische conferentie in Qatar. “De conferentie kan mislukken omdat Israel stappen onderneemt die het vredesproces torpederen”, zei ze in een tv-vraaggesprek.

Volgens de correspondent van de Israelische krant Yediot Ahronot in Washington heeft Albright premier Benjamin Netanyahu persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor de gerezen moeilijkheden rond de economische conferentie in Doha die de bekroning had moeten zijn van het Israelisch-Arabisch-Palestijns vredesproces. Volgens haar houdt Netanyahu vooruitgang van het vredesproces tegen, hetgeen ertoe heeft geleid dat Egypte, Saoedi-Arabië en andere Arabische bondgenoten van de VS hebben besloten de conferentie in Doha te boycotten.

De scherpe kritiek van Albright op Netanyahu komt aan de vooravond van wat reeds bij voorbaat een moeilijke ontmoeting tussen beiden wordt genoemd. Op weg naar de VS zal Netanyahu de Amerikaanse minister, die zelf wel naar Doha gaat, zondag in Londen ontmoeten. Het verloop van dit gesprek zal bepalend zijn voor een mogelijke ontvangst van Netanyahu door president Clinton op het Witte Huis. Tot dusverre heeft de Amerikaanse president ondanks aandringen van Jeruzalem en de pro-Israelische lobby in Washington nog geen ruimte op zijn agenda gevonden om hem te ontvangen.

In de Israelisch-Amerikaanse betrekkingen is het zonder precedent dat een Amerikaanse president weigert voor een Israelische premier die de VS bezoekt, de deuren van het Witte Huis te openen. Maar in verband met de crisis rondom Irak en de moeilijkheden die de VS ondervinden om de Arabische coalitie tegen Irak nieuw leven in te blazen zou het voor president Clinton nu wel eens niet opportuun kunnen zijn om zich met Netanyahu te laten fotograferen.

Netanyahu komt na de rumoerige Likud-conventie van deze week politiek verzwakt naar zijn ontmoetingen met de Britse premier Blair en minister Albright. Hoewel hij erin is geslaagd een einde te maken aan de voorverkiezingen voor de samenstelling van de Likud-kandidatenlijst voor de Knesset heeft deze versterking van zijn eigen positie in het partijapparaat de Likud-ministers van hem vervreemd. Een groepje ministers dat zich door Netanyahu bedreigd voelt, zou er nu op uit zijn hem ten val te brengen als alternatief voor afscheiding van Likud. Ex-minister Benni Begin drukte de crisis in de partij als volgt uit: “Het is nu iedereen duidelijk dat Likud wordt geleid door een groep machtswellustelingen die geen benul van de grenzen van hun macht hebben. Aan het hoofd van deze groep staat een man (Netanyahu) die zijn kameraden en volgelingen oplicht en misleidt.”