Voorkeur; Theater

DE MENSENHATER Molière bij Toneelgroep De Appel in de regie van Aus Greidanus. Lou Landré in de hoofdrol zet een kwaaie, opstandige misantroop neer, die duidelijk maakt dat woede destructief is. Met Robert Prager, Sacha Bulthuis en Hubert Fermin. 14, 15 nov, 19, 20 nov Den Haag Appeltheater.

MANNEN VAN DE WERELD Verrassend cabaret met gehaaide grappen en treffende persiflages door Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 14 nov Dronten De Meerpaal, 15 nov Nieuwegein De Kom, 18 nov Emmen De Muzeval, 20 nov Amstelveen Cultureel Centrum.

VLEES EN BLOED Suver Nuver speelt Lodewijk de Boers vierdelige toneelserie 'The Family' als een snelle bokswedstrijd. Met gastacteurs, een hardcore-band (alleen in de weekends) en geluidsmaker Joop van Brakel. 18 t/m 20 nov Amsterdam Frascati.

DE MEESTER VAN KOEKELARE In een door hemzelf geschreven monoloog verbindt acteur Dries Vanhegen de mythe van Daedalus en Icarus met het lot van een pianoleraar en zijn onbegaafde zoontje. Een poëtisch kleinood, uitgebracht door het Vlaamse Theater Malpertuis. 14 nov Arnhem, Schouwburg, 17 nov Venlo De Garage, 20 nov Groningen Het Kruithuis.

LUNCH Een korte eenakter van Steven Berkoff die als lunchpauzevoorstelling slechts een half uur duurt, maar die niettemin van grote intensiteit is. Xander Straat en Elisa van Riessen verbeelden op vermakelijke wijze een man en een vrouw die elkaar voor het eerst ontmoeten en elkaar meteen van pure wellust zouden willen verslinden. Het is een korte maar heftige seksuele confrontatie die des te krachtiger is dankzij Berkoffs opzwepende en gebeeldhouwde taalgebruik. T/m 20 nov Amsterdam Theater Bellevue.

HAAR LEVEN, HAAR DODEN Stuk van Engelse schrijver Martin Crimp door Toneelgroep Amsterdam in de regie van Duitse regisseur Falk Richter. Over publieke imago-vorming en media-manipulatie, met onderhuidse verwijzingen naar het lot van prinses Diana. Het is zeer de vraag of het stuk wel zo goed is, maar de enscenering is prikkelend, showy en vitaal. De TGA-acteurs, vooral Hans Kesting en Marjon Brandsma, krijgen volop de kans hun uitzonderlijke kwaliteiten te tonen. 14, 15 nov Amsterdam Transformatorhuis.

ZINSBEGOOCHELING Briljante komedie van Pierre Corneille, uitgevoerd door Toneelgroep Amsterdam in de regie van Gerardjan Rijnders. Sensationele voorstelling, waarin de volmaakte elegantie van Corneilles tekst geëvenaard wordt door mise-en-scène, spel, kostuums en decors. De traditie wordt alle recht gedaan, terwijl men met lichte ironie tegelijkertijd laat zien dat drieënhalve eeuw zijn verstreken sinds Corneille zijn stuk schreef. 14, 15 nov Utrecht Stadsschouwburg, 18, 19 nov Groningen Stadsschouwburg.

EN VERDER Alles Mag. Parodistische scènes door de excellente acteurs George van Houts en Tom de Ket 20 nov Baarn De Speeldoos; Annie Fleurig geënsceneerde musical over het weesmeisje en de multimiljonair, met glansrollen voor Nelly Frijda en Wil van Selst. 14 t/m 20 nov Den Haag Nederlands Congresgebouw; Best of five Vocaal kunst- en vliegwerk in verrassende ensceneringen door de theaterzanggroep Montezuma's Revenge. 14 nov Franeker De Koornbeurs, 18 nov De Maagd Bergen op Zoom, 20 nov Stadsschouwburg Haarlem; Het belang van Ernst. Karst Woudstra regisseerde dit virtuoze spel vol dubbele bodems en persoonsverwisselingen bij het Noord Nederlands Toneel als een geaffecteerde lichtvoetige klucht met flitsende dialogen 14 nov Almere Metropole, 15 nov Utrecht Stadsschouwburg, 18 nov Zutphen De Hanzehof, 19 nov Steenwijk De Meenthe, 20 nov Roosendaal Schouwburg De Kring; Jenny Arean met Lucretia van der Vloot Liedjes op hoog niveau en vrolijk gesproken woord, gerangschikt tot een fraai eerbetoon aan tekst en muziek. 18 t/m 20 nov Den Haag Diligentia.