Voorkeur; Muziek

JOODS MUZIEKFESTIVAL Als onderdeel van een internationaal joods muziekfestival worden t/m 30 nov ook in ons land concerten in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Enschede, Arnhem en Eindhoven gegeven door Di Gojim & Bente Kahan, Giora Feidman, Rosa Zaragoza, de Flying Bulgar Klezmer Band, Kapelye, Adrienne Cooper en het Moscow Jewish Choir. Inl. 020-4201711. Website: http://www.joods.nl/jmf.

TR›LS MORK De Noorse cellist Tr⊘ls Mork speelt in de Haagse Dr. Anton Philipszaal op 14 nov 20u15 bij het Residentie Orkest olv Horst Stein het Celloconcert van Dvorák en geeft daar 16 nov 15u15 een recital met Haakon Austb⊘ met muziek van Schumann, Dvorák, Janácek en Brahms.

RONDOM SIBELIUS Het Radio Filharmonisch Orkest (olv de 17-jarige Mikko Franck met de Eerste symfonie) en het Orkest van het Oosten (olv Ed Spanjaard met de Vijfde symfonie) geven vier concerten tijdens het mini-festival Rondom Sibelius, met ook muziek van andere noordelijke componisten als Liadov, Vainberg, Nielsen, Salllinen en Berwald. Bij het RFO speelt violist Rudolf Koelman, concertmeester van het Koninklijk Concertgebouw Orkest het Vioolconcert nr 1 van Conus. 19, 22 nov 20u Muziekcentrum Enschede, 20 nov 20 u Nieuwe Buitensociëteit Zwolle, 24 nov 20u Leeuwenburg Deventer. Verder zijn er concerten van het Conservatorium Enschede (21 nov 20u Muziekcentrum Enschede) en het Valerius Ensemble (23 nov 20u Muziekcentrum Enschede).

RAY ANDERSON'S POCKET BRASS BAND Dit kwartet met trompettist Jack Walrath en tubaspeler Joe Davila trad al eerder met succes in Nederland op maar toen was de legendarische drummmer Charli Persip (68) er nog niet bij. 14 nov BIMhuis Amsterdam, 15 nov SJU-Jazzpodium Utrecht.

ENSEMBLE CHEIKH EL KAMEL De Aïssawa boederschap uit Marokko presenteert een soefi-ceremonie met zang en dans. 14 nov Volksbuurtmuseum Den Haag, 19 nov Stadstheater Zoetermeer, 20 nov Theater a/h Vrijthof Maastricht.

STEVE EARLE De motorduivel onder de countrysterren komt nu alvast zingen over 'Christmas in Washington'. 14 nov Paradiso, Amsterdam.

JASON BECKER BENEFIT Gitarist Jason Becker speelde in de groep van David Lee Roth en is sinds enkele jaren geveld door een ernstige spierziekte. Radio 3-discjockey Mirella Simoncini organiseert een benefietmiddag met optredens van Slash (Guns 'N'Roses), Andreas Kisser (Sepultura), Zakk Wylde (uit de band van Ozzy Osbourne) en de Nederlandse hardrockhelden Jos Zoomer (Vandenberg) en Andrew Elt (Sleeze Beez). 16 nov 13u Paradiso, Amsterdam.

MARY J. BLige Uitgesteld concert van de 'Queen of Hip Hop Soul'. 17 nov Ahoy, Rotterdam.