Voorkeur; Galerie

NOUVELLES IMAGES Abstract geometrische stalen beelden van Cor van Dijk en schilderijen en tekeningen van Uwe Poth in de Haagse Galerie Nouvelles Images. Aanleiding tot de expositie van Uwe Poth vormde een succesvol verblijf in Noord en Midden-Italië in het najaar van 1996. Geïnspireerd door het Tagebuch der Italienischen Reise 1786 van Johan Wolfgang Goethe maakte Uwe Poth tekeningen tijdens dit verblijf. Een deel hiervan (96) zijn bij gelegenheid van de expositie gebundeld in een facsimile uitgave. Cor van Dijk laat nieuwe beelden zien die bestaan uit stapelingen. T/m 17 dec. Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. Open di t/m za van 11-17u en zo 30 nov van 13-17u. Zo 14 dec van 12 tot 17u.

KARIN ARINK Galerie Tanya Rumpff toont in Soldes, Soliloquy, Solo het werk van Karin Arink dat na '89 tot stand kwam. Het is een overzicht van haar beelden in klei, tekeningen en sculpturen van stof. De werken staan opgesteld tussen denkbeeldige wanden van vitrage die het geheel een installatie-achtige aanblik geven. T/m 16 nov Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Open do t/m zo 13-17u en na telefonische afspraak.

GALERIE PAUL ANDRIESSE Het begrip 'plaats' of 'plek' is op het moment een geliefd uitgangspunt in de beeldende kunst. Galerie Andriesse selecteerde vier jonge kunstenaars voor de expositie A Place (to be). Gregor Schneider, Gillion Grantsaan (Paramaribo), Ram Katzir (Tel Aviv) en Dan Peterman (Minneapolis) geven op vier verschillende manieren invulling aan context, ruimte of inventaris. Schneider bouwt een labyrint door muren voor muren en vensters voor vensters te plaatsen. Waar Schneider zich richt op de fictieve geestelijke binnenwereld, treedt Dan Peterman naar buiten door een meterslange tafel in het Grant Park in Chicago te plaatsen. Deze Running Table en andere objecten zijn te zien op foto's die bovendien getuigen van poëzie. Tot 29 nov Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Open di t/m vr van 10-13u en van 14-18u. Za. 10-17u

VIRTUEEL VOLUME Arti et Amicitiae opent dit weekend een virtuele tentoonstelling met de kunstenaars Sluik/Kurpershoek, Nicolas Dings, Arjen Lancel, Hans van den Ban, Berend Bodenkamp, Egon Kuchlein, Regien Verhagen en Anneke de Witte. T/m 7 dec Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam. Open di t/m vr van 12-18u, za en zo van 12-17u.

NOVA ZEMBLA 'Binnen Buiten' is de benaming van de presentatie van het werk van Mirjam Kuitenbrouwer, Annemarie Spijker, Marcel Doorduin, Peter de Graaff, Elli Slegten en Zhou Jun. Het is vooral de best denkbare omschrijving van het werk van Kuitenbrouwer en Doorduin. De laatste was een van de genomineerden van de Koninklijke Subsidie 1997. Hun schilderijen en fotowerken zijn versteende beelden van ruimte-beleving in het algemeen. Hierin verschillen zij van de geschilderde hallen en kamers van Peter de Graaff en de natuur in de schilderijen van Elli Slegten. Hun benadering van de materie is haast barok vergeleken met de ongenaakbare en koele uitwerking van Kuitenbrouwer en Doorduin. T/m 30 nov in Nova Zembla, Lederstraaat 9-11, Den Bosch. Do-zo van 14-17u.

EN VERDER Angelus Novus in Flatland Gallery: Jemima Brown met de video 'Jemima & Dolly Brown', Alberto Sorbelli, Jan Boeckx, Jimi Dams, Estelle Schweigert, Christopher Tanner, Jean-Philippe Lemée t/m za in Flatland Galerie, Lange Nieuwstraat 7, Abraham Dolehof, Utrecht, open wo t/m za 12-17u; vijf projectsubsidie-ontwerpers 1996: Hella Jongerius en Marcel Wanders (industrieel ontwerpen), Erik Kouwenhoven (scenografie), Kamiel Klaasse (architectuur) en Mari Soppela (interactieve media) bij Fonds BKVB, Brouwersgracht 276 Amsterdam, open ma t/m vr van 10-17u; schilderijen en keramiek van José Maria Larrondo en Hugo Kaagman, galerie Hoogenbosch, Stationsdijk 66, Gorredijk, do-zo 13u30-17u30.