Volleybalteam verplicht naar Japan

ROTTERDAM, 13 NOV. De internationale volleybalfederatie FIVB heeft er een handje van de topspelers zwaar te belasten. Zo is Nederland als Europees titelhouder verplicht vanaf zaterdag in Japan mee te doen aan een toernooi met de andere continentale kampioenen. De verre reis en de vijf wedstrijden vormen een hinderlijke onderbreking voor de spelers en hun clubs.

Als mogelijke compensatie geldt het prijzengeld dat in Japan te verdienen valt. De nummer één krijgt 300.000 dollar, nummer twee 200.000 dollar en nummer drie nog altijd 100.000 dollar. Ook is er een ton aan individuele prijzen te verdienen. Bij Nederland mogen de spelers het grootste deel van het geld onderling verdelen.

Elf van de twaalf leden van de gouden EK-selectie zijn in Japan van de partij. Alleen aanvoerder en spelverdeler Peter Blangé reisde dinsdag niet mee. Hij bleef achter voor de geboorte van zijn kind. Blangé wordt vervangen door Frank Denkers.

Gelegenheid om voor vertrek nog een keer met elkaar te trainen was er niet. De internationals troffen elkaar op Schiphol. Pas in Japan voegden Guido Görtzen en Olof van der Meulen zich bij de ploeg. Ze waren er al omdat ze bij Japanse clubs onder contract staan. Bondscoach Toon Gerbrands weet dat het goed met ze gaat. Hij onderhoudt met de meeste in het buitenland woonachtige spelers contact via e-mail. “Dat is een ideale manier en ik ben een moderne coach.” Voor Gerbrands, sinds 1 januari bondscoach, is het de eerste trip naar Japan. “Dus ik vind het toernooi vanuit mijn beginnersgeest bekeken wel leuk.”

Jaarlijks wordt er in deze periode een groot volleybaltoernooi in Japan gespeeld. Voor het eerst is gekozen voor een opzet met de continentale kampioenen, aangevuld met het gastland. Er wordt gestreden om de Grand Champions Cup. Gerbrands vindt het jammer dat sterke ploegen als Italië en Joegoslavië niet mogen meedoen. “Als we toch moeten spelen, dan het liefste tegen de beste teams”, vindt de Nederlandse coach. Brazilië en Cuba zijn in Japan geduchte opponenten, maar Japan zelf, China en vooral Australië zullen zelfs voor een niet ingespeeld Oranje te zwak zijn.

Nederland begint zaterdag in Osaka tegen China. Er wordt ook in Hiroshima en Tokio gespeeld. Na elke wedstrijd is er één of twee dagen rust. De laatste wedstrijd, tegen Cuba, is op maandag 24 november. Een dag later reist de ploeg terug waarna de spelers zich weer snel bij hun clubs moeten melden. In Japan wordt geëxperimenteerd met een nieuwe puntentelling die voor een sneller verloop van de wedstrijden moet gaan zorgen. Het komt er op neer dat in de eerste vier sets na 25 minuten wordt overgegaan op het rally-pointsysteem. Dat betekent dat elke balwisseling een punt oplevert. Gerbrands is tegen de nieuwe tijdregel. Hij vindt dat het spel daardoor te gecompliceerd wordt.

Tegenover de plicht om in Japan te spelen staan voor Nederland als Europees kampioen opvallend weinig privileges. De ploeg van Gerbrands moet gewoon meedoen aan de kwalificatie voor het volgende EK in 1999. Daarvoor staan volgende maand al twee thuiswedstrijden op het programma, op 17 december tegen Turkije (in Amsterdam) en op 30 december tegen België (in Den Bosch). Die duels komen ongelegen. Gerbrands weet ook nog niet over welke spelers hij dan kan beschikken. In de komende weken hoopt hij daarover uitsluitsel te krijgen.

Zo is het vrijwel uitgesloten dat Görtzen en Van der Meulen steeds voor één interland uit Japan zullen komen overvliegen. “Het zal even piekeren worden”, zegt Gerbrands. “Er wordt met dergelijke wedstrijden wel heel veel van de spelers gevraagd. Helaas kan ik niet zoals de Italianen uit een grote ruif putten. Die kunnen voor de kwalificatie een B-ploeg oproepen. Maar ik heb dus wel een aantal spelers uit de huidige selectie nodig, want er moet straks wel worden gewonnen.”

Niet Toon van der Burgt assisteert Gerbrands in Japan, maar Adri de Wilde. Van der Burgt, die al onder Joop Alberda werkzaam was, geeft de voorkeur aan zijn maatschappelijke carrière en heeft bedankt als assistent-bondscoach. Als coördinator bij Top Volleybal Nederland (TVN) zal hij behouden blijven voor het volleybal. Met de werkgever van De Wilde wordt bekeken of hij voor langere tijd als assistent kan worden vastgelegd. Hij was al eerder bij Dynamo de rechterhand van Gerbrands.

    • Hans Klippus