VN achter eerste hervormingen

NEW YORK, 13 NOV. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren ingestemd met een eerste pakket hervormingen van secretaris-generaal Kofi Annan. “Dit is een belangrijk moment in de geschiedenis van de Verenigde Naties”, zei Annan voordat de Algemene Vergadering bij acclamatie een resolutie over de hervormingen aannam.

De eerste ronde van hervormingen, waarvan al een deel is ingevoerd, betreft onder meer de vorming van een kabinet en andere maatregelen die de doelmatigheid van de VN moeten verhogen. Aan de goedkeuring van de resolutie gingen urenlange consultaties vooraf. Vooral ontwikkelingslanden zijn bevreesd dat hun belangen in het gedrang komen. De voorstellen voor hervormingen, die Annan niet op eigen gezag kan doorvoeren en die onder meer het schuldenprobleem van de VN moeten verlichten, waren gisteren nog niet aan de orde. (Reuters)