Vijf toestellen, één gezin

Het gezin Heeren uit Nigtevecht - vader Ron, moeder Joyce, dochter Daniëlle en zoon Robert - heeft vijf televisietoestellen. Behalve de woon- en slaapkamer zijn ook de keuken, de kamer van Daniëlle en de werkkamer voorzien van een tv. De kinderen hebben bovendien een eigen videorecorder. De gezinsleden houden er verschillende kijkgewoonten op na.

Daniëlle Heeren, 6 jaar. “Ik kijk elke dag wel een paar uurtjes naar de televisie. Meestal kijk ik voor ik naar school moet en 's avonds voor het slapengaan, soms in de woonkamer, soms in mijn eigen kamer. Tik Tak op de Belgische zender kijk ik meestal altijd en ook de tekenfilms op het Kindernet. Grote-mensen-televisie vind ik niet leuk. Het leukste aan tv is dat er almaar grapjes zijn en van die mooie dingen enzo en Tom & Jerry zijn zo gek. Videofilms zijn ook leuk en soms neemt mama iets voor ons op. Als er geen tv zou bestaan zou ik gewoon met de barbies gaan spelen.”

Joyce Heeren, 34 jaar, verkoopadviseuse en onderneemster. “Televisiekijken is een gewoonte. Ik kijk tijdens het koken in de keuken en in elk geval 's avonds laat om in slaap te komen. The Bold & Beautiful en het spelletje Superscore zijn vaste prik, klets-tv zoals de 5 Uur Show doet me niets. Ik blijf voor geen enkel programma thuis, al neem ik de ziekenhuisserie E.R. wel op als er op dat moment bezoek is. De kinderen kijken graag tv. Ze imiteren wat ze zien, de kleinste zag ik laatst de vechtbewegingen van de Ninja Turtles naspelen. Ik zit niet naast het toestel om de knop om te draaien als er geweld is te zien, maar ik hou wel met een schuin oog in de gaten waar de kinderen naar kijken.”

Ron Heeren, 41 jaar, werkzaam bij een reisorganisatie. “Ik kijk hoogstens een uur per dag televisie, meestal tussen tien en elf 's avonds. Ik volg de actualiteiten, af en toe een goede film en belangrijke sportevenementen. Als in de woonkamer een soap op staat, trek ik me terug in de werkkamer om daar televisie te kijken. Ik lees trouwens net zo lief een krant, die informeert net zo goed. Ik zou hoogstens thuis blijven voor de laatste race van de Formule 1. De televisie heeft een grote invloed op de kinderen. De speelgoedspots zie je in hun verlanglijstjes voor Sinterklaas terug. Ik denk dat gewelddadige scènes ook bij kinderen blijven hangen. Wat mij betreft komt er een geweldchip in het toestel, zodat die beelden automatisch wegvallen.”

Robert Heeren, 4 jaar. Kijkt 'altijd' televisie tijdens het avondeten in de keuken en in de woonkamer voor het slapengaan. 'Alle dingen' van het Cartoon Network zijn favoriet. 'Late televisie' kijkt hij niet en dat is ook helemaal niet leuk, denkt hij. Videokijken is bijna net zo leuk als tv kijken, vindt Robert. Hij heeft banden van onder meer Bassie & Adriaan, de Reddertjes en Winny de Pooh. Die laatste is de meest geliefde. Al zijn de 1001 Dalmatiërs ook populair. Vaak kijkt hij samen met zijn zusje Daniëlle naar de televisie want ze moeten allebei lachen om Tom & Jerry. Om acht uur 's avonds gaat het toestel uit, want dan moeten broer en zus slapen.

    • Aranka Klomp