Theaterboeken in de ramsj

Magazijnopruiming theaterboeken, vr 14 t/m zo 16 nov. Open: vr 14-20u, za 10-20u, zo 10-18u. Locatie: Openbare Verlichting in de Westergasfabriek, Haarlemmerweg 8-10, Amsterdam. Entree gratis. Inl 06-54780804

De Westergasfabriek is dit weekeinde het toneel van een grote magazijnopruiming van theaterboeken. Circa vijfhonderd boektitels over theater, film, mime en dans gaan met 70 tot 90 procent korting van de hand.

Verkopende partij is theatermaker en oud-uitgever Jan Ritsema. Hij opende eind jaren zeventig de gespecialiseerde boekhandel International Theatre and Filmbooks alsmede een gelijknamige uitgeverij. In 1992 verkocht hij de winkel, gevestigd in de Amsterdamse Stadsschouwburg, en enkele jaren later deed hij ook de uitgeverij van de hand. Door de verkoop van de voorraad van de uitgeverij ontstaat een enigszins vreemde situatie. De nieuwe eigenaresse, Marlies Oele, wilde de voorraad niet overnemen, omdat Ritsema er naar haar mening te veel voor vroeg. Dat was ook de mening van de nieuwe eigenaresse van de boekhandel, Anita Snoek; bovendien wil een boekhandel niet over grote voorraden beschikken, maar exemplaren in huis halen indien er vraag naar is. Om toch van zijn voorraad af te komen houdt Ritsema uitverkoop.

De gedupeerde is Anita Snoek, die van de kwestie geen halszaak maakt. “Het leuke was dat wij dankzij de voorraad oude uitgaven altijd konden leveren, als er weer vraag naar ontstond door bijvoorbeeld een nieuwe enscenering. Een vertaling van Molières Don Juan behoudt zijn waarde, maar de verkoop ervan strekt zich uit over twintig, dertig jaar, met de komst van nieuwe generaties. Mijn schatting is dat de voorraad bij lange na niet verkocht gaat worden. Van sommige uitgaven zijn er wel zevenhonderd exemplaren, geloof ik. Raar is wel dat de boeken drie dagen lang voor een lagere prijs te koop zijn. En de kans zit erin dat ik sommige oude uitgaven niet meer zal kunnen leveren.”

In een interview in deze krant uit 1984 bevestigt Ritsema Snoeks vermoeden: “Als ik van een tekstboekje een oplage heb van 5000, dan kopen vijfhonderd mensen het om het te bestuderen, de rest koopt het als herinnering aan een goede voorstelling. Toneelliteratuur staat voor veel mensen net zo ver van hun bed als de partituur van de grammofoonplaat.”

    • Pieter Kottman