Studielast (1)

Het boerengezin Van den Berg met drie studerende kinderen wenst voor hun studie principieel niet te betalen, maar sporen hen wel aan om door te gaan (NRC Handelsblad, 6 november).

Studeren is een zaak tussen de overheid en de student, vindt de vader en hij wil daar buiten blijven. Nu meende ik in een democratie te leven, maar het gezin Van den Berg en velen met hen huldigen een idee uit de hoogtijdagen van het communisme. De ouders dienden te zorgen voor de 'kinderproductie' en de Staat voor de rest. De Staat bestaat echter niet, het is een term om alle burgers van een land in een woord of begrip samen te vatten. In feite komt het hierop neer, dat familie, vrienden en kennissen van deze ouders de studie financieren via de belastingen. De betreffende kinderen behoeven dus niemand dankbaar te zijn. Hun ouders wensen niet te betalen en het geld van de medeburgers gaat via ambtelijke, dus onpersoonlijke en onbekende kanalen.

    • J. de Groot