Strauss-Kahn: Duisenberg is niet kansloos

NEW YORK, 13 NOV. De kandidatuur van de Franse centrale bankier Jean-Claude Trichet betekent niet dat Wim Duisenberg kansloos is voor de funktie van president van de Europese Centrale Bank. Dit heeft de Franse minister van financiën Strauss-Kahn gezegd tijdens een bezoek aan New York. De Franse bewindsman reageerde op vragen over uitlatingen van de Italiaanse premier Prodi.

Die zei dinsdag dat de tot voor kort gedoodverfde kandidaat Duisenberg ongeschikt voor de functie is omdat hij zich “minachtend” over Italië zou hebben uitgelaten. Duisenberg is president van het Europese Monetaire Instituut, de voorloper van de Europese Centrale Bank die vanaf 1999 het monetaire beleid voert voor de Economische en Monetaire Unie.

Bestuurder Reimut Jochimsen van de Bundesbank leverde gisteren scherpe kritiek op grote EU-lidstaten die claims leggen op de topfuncties bij de toekomstige ECB. “Het is deprimerend dat de kansen van kleine en middelgrote landen die een stabiele staat van dienst hebben door het machtsvertoon van de grote landen opzij worden geschoven. Dat is een slecht voorteken.” (Reuters)