Shell reageert furieus op verwijten van Pronk

ROTTERDAM, 13 NOV. Shell is 'verbijsterd' over verwijten die minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) het olieconcern heeft gemaakt over zijn optreden in Nigeria.

“Ik vind dat Shell uitbuit in Zuid-Nigeria, daar zijn weinig positieve effecten voor de betrokken samenleving aan verbonden”, zei de minister dinsdagavond in de jaarlijkse discussie over de Derde Wereld, georganiseerd door het dagblad Trouw en de Novib in De Rode Hoed in Amsterdam.

Pronk reageerde op vragen over het milieu- en mensenrechtenbeleid van Shell. Op een vraag of de Nederlandse regering het bedrijf niet zou moeten boycotten door zelf geen Shell-benzine meer te tanken, antwoordde Pronk: “(...) dat kan - helaas zeg ik erbij - dat kan helaas niet”.

Shell is furieus: “Hij geeft impliciet aan dat hij het (een boycot) wèl zou willen”, aldus een woordvoerder. De directie heeft de minister vandaag in een brief aangeboden om hem persoonlijk te informeren “over de werkelijke situatie in Nigeria”.

Het Tweede-Kamerlid M. Verhagen (CDA) kondigde vanochtend aan Pronk ter verantwoording te roepen door hem volgende week dinsdag mondelinge vragen te stellen. “Ik vind het uitermate goedkoop dat Pronk op deze wijze stelt dat het goed zou als er bij Shell niet meer getankt wordt. Een minister is geen actievoerder. Hij doet geen recht aan wat Shell intussen in Nigeria heeft ondernomen”, aldus Verhagen.