Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De Nederlandse Vereniging van Belastingbetalers komt met de tweede editie van het 'Zwartboek Overheidsverspillingen'. En aandacht voor het symposium van het Nederlandse Rode Kruis over oorlogsrecht. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Een DNA-test moet uitwijzen of een 22-jarige vrouw inderdaad de dochter is van de overleden zanger en acteur Yves Montand. In Frankrijk is veel kritiek op het opgraven van diens stoffelijke resten. En n.a.v. de rellen in Anderlecht een reportage over de kloof tussen Belgische en Marokkaanse jongeren. Ned.1, 20.26-21.01u.

Nova. Enkele Groningse agenten kregen onlangs een verbod om met het dienstpistool te surveilleren, omdat ze onvoldoende schietvaardig zouden zijn. In hoeverre hebben schietinstructies nut, als de praktijk zich niet in regels laat vatten. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

People's Century. Serie documentaires waarin de geschiedenis van de 20ste eeuw wordt verteld door degenen die haar hebben meegemaakt. Ditmaal 1979 - God fights back over de val van de sjah van Iran en de opkomst van het fundamentalisme onder verarmde moslimvolkeren. BRTN2, 20.30-21.25u.

Zembla: Tranen met duiten. Reportage over schadeclaims van slachtoffers van verkeersongevallen, medische fouten en bedrijfsongevallen. Een commerciële letselschade-advocaat en een letselschadebemiddelaar van het FNV worden gevolgd tijdens hun werk. Ned.3, 20.50-21.30u.

Jan Publiek. Dit wekelijkse discussieprogramma is vanavond gewijd aan de rellen in Brussel en Lokeren tussen politie en migranten. BRTN1, 20.50-22.00u.

Het andere gezicht. Serie portretten van bekende en onbekende mensen, waarin gebeurtenissen en ontwikkelingen opgehangen worden aan hun ervaringen. Deze keer een ontslagen topmanager, een directeur van een Nederlandse vestiging van een Duits bedrijf die na zestien jaar trouwe dienst niet meer voldeed. Ned.1, 21.07-21.43u.

Werelden: Mensen van toen. Het verhaal achter de film Mensen van Morgen, in 1964 gemaakt door Kees Brusse. Zie TV-Vooraf. Ned.1, 21.43-22.33u.

Im Fadenkreuz - Deutschland und die RAF (4). Documentaire in vijf delen over de gewapende strijd van de RAF in Duitsland. Deze keer over RAF-leden die na hun acties naar de DDR vluchtten en daar een nieuw bestaan opbouwden. Duitsl.1, 21.45-22.30u.

Panorama: Is Pietje een leugenaar? Er bestaan plannen om het vervuilde slib uit de havendokken en de Schelde in de polders van Zandvliet en Stabroek te storten. Het dorpje Doel zou dan verdwijnen. BRTN1, 22.25-22.55u.

Horizon - Antarctica (3). Driedelige serie over Antartica. Tot slot over de westelijke Antarctische ijslaag. Als deze het begeeft zal het zeeniveau zes meter stijgen. Computersimulaties wijzen uit dat het gevaar inderdaad bestaat. Gesprekken met wetenschappers ter plaatse en op de universiteiten. BBC2, 22.25-23.15u.

Musterjuden. Reportage over de tweede generatie joden in Duitsland en over de toestroom van joden uit de voormalige Sovjet-Unie. Duitsl.2, 23.00-23.30u.

AMUSEMENT

Waskracht! Met een bezoek aan de failliete runderslachterij Wolff Vlees in Twello en in de rubriek Geen commentaar PvdA-Kamerlid Gerrit Valk tijdens een karateles. Ned.3, 19.50-20.25u.

Levenslied. Voormalig vicevoorzitter van de FNV Herman Bode in gesprek met GPV-lid Gert Schutte. Ned.1, 23.30-23.56u.

FILMS

Poussière d'empire (Lâm Lê, 1983, Frankrijk). Pretentieus drama, gesitueerd in het Vietnam van de jaren vijftig. Met Dominique Sanda als non en Jean-François Stevenin als Franse sergeant. TV5, 20.05-21.40u.

Orca (Michael Anderson, 1976, VS). Ecologisch verantwoorde actiethriller uit het subgenre der 'Jaws'-achtigen. Richard Harris belaagd door wraaklustige vis. Met Charlotte Rampling als biologe. RTL5, 20.30-22.15u.

Rapid Fire (David A. Prior, 1989, VS). Terrorist met verwoestend wapen moet gestopt. Saaie plot, ten dele opgefleurd door hallucinerende scènes. Met Joe Spinell. TV10, 21.30-22.55u.

Le journal du séducteur (Danièle Dubroux, 1995, Frankrijk). Bescheiden komedie drijft soepele spot met intellectuele verdwazing en amoureuze strategieën in eigentijds Parijs. Psychologie-studente Chiara Mastroianni valt voor filosofie-student Melvin Poupaud die over een betoverend boek van Kierkegaard beschikt. Duitsl.3-West, 23.15-0.50u., nagesynchroniseerd.

Pardners (Norman Taurog, 1956, VS). Voorlaatste van de zestien komedies die Jerry Lewis en Dean Martin maakten is een western waarin het tweetal over een prijsstier beschikt en bandieten tegenkomt. Duitsl.2, 24.00-1.25u., nagesynchroniseerd.

L'empreinte des géants (Robert Enrico, 1980, Frankrijk/West-Duitsland). Sociaal drama observeert ongedwongen de beroepsmatige en privé-besognes van wegwerkers die een nieuwe snelweg in Frankrijk aanleggen. Met Mario Adorf, Zoé Chauveau. Duitsl.1, 0.50-3.05u., nagesynchroniseerd.

Bethune - Making of a Hero (2) (Philip Borsos, 1990, Canada/China/Frankrijk). Hoofdrol van Donald Sutherland is belangrijke troef van biografische film over omstreden Canadese arts Norman Bethune. Attaqueerde de medische industrie in Canada, verzorgde de gewonden van de Spaanse Burgeroorlog en bracht moderne medicijnen naar Mao's achtste leger anno 1938. Ook met Helen Mirren, Helen Shaver, Anouk Aimée. Duitsl.2, 1.25-2.50u., nagesynchroniseerd.

Hot Lead and Cold Feet (Robert Butler, 1978, VS). Jim Dale speelt driedubbele hoofdrol in western-komedie van Disney, over strijd tegen corrupte burgemeester. Morgen, Duitsl.1, 14.30-16.00u., tweetalig.