Santer verwerpt kritiek banenplan

BRUSSEL, 13 NOV. Voorzitter Jacques Santer van de Europese Commissie heeft gisteren alle kritiek op zijn werkgelegenheidsplannen van de hand gewezen. Volgens Santer kan mislukking van de werkgelegenheidstop volgende week alleen worden voorkomen als de Europese regeringsleiders de voorstellen van de Commissie overnemen. Volgens Santer is veel van de kritiek het gevolg van het feit dat de voorstellen van de Commissie niet goed of zelfs helemaal niet zijn gelezen.

De Commissie wil dat de Europese regeringsleiders volgende week algemene richtlijnen voor bestrijding van de werkloosheid aannemen. De EU-lidstaten zouden daarna zelf bepalen welke van die richtlijnen zij in nationale programma's voor werkgelegenheid zouden opnemen. Veel lidstaten voelen er niets voor om zich vast te leggen op een becijferde terugdringing van de werkloosheid.

De Commissie heeft berekend dat uitvoering van haar plannen tot gevolg heeft dat de gemiddelde Europese werkloosheid in vijf jaar kan dalen van bijna 11 tot 7 procent. Ook is er kritiek van onder meer Nederland en Duitsland op de niet te overziene kosten. De uitvoering van die programma's zouden jaarlijks door de Commissie en door de Europese regeringsleiders gecontroleerd moeten worden.