RTL-hoodredacteur verliest vertrouwen deel redacteuren

ROTTERDAM, 13 NOV. RTL-hoofdredacteur Rik Rensen heeft het vertrouwen van zijn sportnieuwsredactie verloren. De redacteuren overhandigden hem vanochtend een brief waarin wordt gesproken over een 'vertrouwensbreuk'.

Aanleiding is een artikel in deze krant van afgelopen zaterdag waarin Rensen zich negatief uitlaat over de redactie en de kwaliteit van het sportnieuwsbulletin. Het vraaggesprek betrof Rensens besluit om zes miljoen gulden op het sportnieuws te korten. Het dagelijkse sportnieuwsblok moest daardoor verdwijnen en sportnieuws zou in het reguliere nieuwsbulletin gebracht worden. Zeventien van de vijfentwintig sportnieuwsredacteuren werd de wacht aangezegd.

Rensens uitspraak dat het blok zelfs “de deur uit was gedaan als de directie me vijf miljoen gulden extra had gegeven”, heeft bij de redacteuren kwaad bloed gezet. Zij zien daarin het bewijs dat over alternatieve bezuinigingsmogelijkheden niet is nagedacht.

Naar verluidt hebben ook aandeelhouders van de Holland Media Groep (Veronica, RTL4 en -5) bezwaar gemaakt tegen de uitlating van Rensen dat 'RTL de NOS de sport laat'. Volgens hen gaat Rensen daar helemaal niet over.

De redactie eiste vandaag dat Rensen zijn excuses zou maken. Rensen zegt in een reactie dit niet te kunnen. Hij meent dat zijn uitspraken “verkeerd geïnterpreteerd zijn”. Hij spreekt van een “groot misverstand” dat hij vanmiddag in een onderhoud met de redactie uit de wereld zou proberen te helpen. Als hij dan geen afstand doet van zijn uitspraken zegt de sportnieuwsredactie niet te willen dat Rensen hen nog langer vertegenwoordigt in onderhandelingen met de directie. Hun voorkeur gaat dan uit naar RTL4-programmadirecteur René Oosterman. Inmiddels heeft de directie onder druk van een kort geding de Ondernemingsraad weer bij de besluitvorming rondom de bezuinigingen betrokken. Eerder had zij de OR in dezen genegeerd.

    • Japke-d. Bouma