Radio beeld

Foto: Schrijfster Lisette Lewin en theaterregisseur Peter Oosthoek praten onder leiding van presentatrice Jellie Brouwer (midden) over hun werk. Op die manier zitten elke vrijdagavond in het programma De recensenten een uur lang twee mensen uit verschillende culturele disciplines tegenover elkaar.

Voorwaarde is wel dat men elkaars jongste creatieve product heeft gezien, gehoord of gelezen. Lewin schreef Herfstreis naar Dantzig en Oosthoek regisseerde De bezoeker van de Franse schrijver Eric-Emmanuel Schmitt met Eric Schneider en Henk van Ulsen in de hoofdrollen. “Dat was een mooi gesprek”, zegt eindredacteur Helena Hilgerdenaar van het drie jaar bestaande programma. “Omdat zij beiden iets van Freud en de oorlog wisten.” In het programma komen de 'makers' een uur aan het woord. “In andere culturele radioprogramma's worden ze drie tot tien minuten geïnterviewd en kunnen na het waarom en hoe weer vertrekken. Bij ons komen ze omdat het promotie en reclame voor hun werk is.” Volgens Hilgerdenaar heeft de uitzending niets te maken met een recensie in krant of weekblad. “De recensenten van de bladen hanteren vaak de botte bijl en tonen geen respect voor de makers.” Ze kiest haar gasten op intuïtie. “Ik neem het liefst generatiegenoten omdat die vaak de beste gesprekken hebben en ik hou ook rekening met hun wensen. Rutger Kopland zei bijvoorbeeld ik wil best komen maar ik ga niet naar een Nederlands toneelstuk want daar heb ik een hekel aan.” Soms komt er na het gesprek ook een samenwerking tot stand zoals bij filmregisseur Orlow Seunke en schrijfster Helga Ruebsamen. “Seunke vroeg haar een scenario te schrijven. Dat zijn leuke ervaringen.” NPS, De recensenten, Radio 1, elke vrijdagavond, 20.02-21.00u. (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)