Porky's

Porky's ( Bob Clark, VS, 1981), morgen, SBS6, 20.30-22.15u.

In de top-tien van meest smakeloze films aller tijden gooit Porky's hoge ogen. Met degenen die zich voor dit project leenden is het doorgaans niet best afgelopen. De filmografie van deze jonge talenten eindigt zo rond 1985. Porky's, Porky's II: the next day en Porky's revenge, daarna verdwijnen ze stuk voor stuk in de vergetelheid.

Toch was Porky's, in Nederland in de bioscoop gebracht onder de aanstekelijke titel 'Porky's Pikante Pretpark', begin jaren tachtig een enorm succes en kreeg hij vele navolgers. Porky's biedt een platte variant op de nostalgische 'coming of age'-film, een genre dat in de jaren zeventig heel populair werd. Films als American Grafitti of Diner boden een melancholieke terugblik op het puberleven in Smalltown, USA van vóór Watergate en Vietnam. Toen de wereld nog draaide om simpele vragen als: hoe kom ik aan een meisje, is mijn auto wel groot genoeg, blijf ik in het dorp wonen of ga ik naar de grote stad.

Ook Porky's speelt ergens in de jaren vijftig. De scholieren van Angel Beach High hebben echter slechts één levensvraag: hoe raak ik mijn maagdelijkheid kwijt. Ze mogen gluren wat ze willen en er volcontinu over praten, uiteindeijk zal het er niet van komen. Hun pogingen de striptent van de redneck Porky binnen te dringen en zijn Cubaanse prostituees te bestijgen, eindigt in een fiasco. Maar dat doet er niet toe. Porky's is in de eerste plaats een opeenvolging van melige seksgrappen. Zo weten de hitsige vrienden een serveerster via de telefoon zover te krijgen dat ze omroept of 'Mike Cunt' ook in de zaak is. Een van hen steekt zijn erecte penis door een gat in de muur van de meidendouche. Een lelijke oude gymlerares die dat ziet, eist dat alle jongens hun geslachtsdeel op tafel leggen zodat ze de schuldige kan identificeren. Veel Amerikanen zal deze scène meteen voor ogen komen nu president Clinton door Paula Jones tot iets dergelijks lijkt te worden gedwongen.

In al zijn grofheid is Porky's heel vermakelijk. Ook scholieren in de jaren negentig zullen zich best amuseren met de avonturen van deze door geslachtshormonen gedreven jeugd, vanzelfsprekend uitgezonden door SBS6. Goede smaak is tijdgebonden, wansmaak verjaart nooit.

    • Coen van Zwol