Opbrengst collectie Sharp valt tegen

NEW YORK, 13 NOV. Terwijl gisteren bij het veilinghuis Sotheby's in Amsterdam onverwacht hoge prijzen werden betaald voor oude meesters, bracht de collectie impressionistische en moderne kunst van de Amerikaanse zakenvrouw Evelyn Sharp in New York veel minder op dan verwacht.

In plaats van de door Sotheby's verwachte 79 miljoen dollar, werd maar ruim 41 miljoen gehaald. Vijf ingebrachte schilderijen bleven onverkocht, waaronder een van de belangrijkste stukken uit de collectie, een naaktportret van de Italiaanse schilder Amedeo Modigliani, dat was geschat op 12 miljoen dollar. Schilderijen van onder anderen Picasso, Matisse en Chagall werden onder de laagste richtprijs afgehamerd. De hoogste prijs op de veiling, zes miljoen dollar, gelijk aan de laagste richtprijs, werd betaald voor een schilderij van Picasso van naakte figuren in een landschap. Volgens een expert van het New-Yorkse veilinghuis was er na de veiling wel belangstelling voor enkele onverkochte doeken. Hij zei te verwachten dat ze binnenkort alsnog worden verkocht.

Bij de oude meesters in Amsterdam werden verrassend hoge prijzen betaald. Zo bracht Mozes haalt water uit de rots van Honthorst 330.000 gulden op, terwijl er hooguit 70.000 gulden was verwacht. Gezicht op een bergachtige vallei van Savery leverde 177.000 gulden op, terwijl er op 20.000 gulden maximaal was gerekend. Een werk van een navolger van Savery, Landschap met personen in een veerboot, geschat op maximaal 8000 gulden, verwisselende voor 68.000 gulden van eigenaar. (ANP)