Ommekeer bij uitgeverij Suhrkamp

BONN, 13 NOV. Suhrkamp, de belangrijkste literaire uitgeverij in Duitsland, staat voor een ommekeer. De eigenaar en uitgever Siegfried Unseld (72) heeft de jonge, veelbelovende uitgever van Luchterhand, Christoph Buchwald (45), aangetrokken. Daarmee heeft Unseld zijn 'kroonprins' binnengehaald, die Suhrkamp de nieuwe tijd moet binnenloodsen.

Suhrkamp in Frankfurt staat bekend als de spirituele metropool van het naoorlogse Duitsland. De Frankfurter Allgemeine Zeitung noemt Suhrkamp een van de weinige culturele instituties, die de 'oude' Bonner republiek heeft voortgebracht. De uitgeverij, opgericht in 1950, kan nog altijd op klassiekers bogen zoals Brecht, Frisch, Hesse en Adorno. Ook lukte het de patriarch Unseld de werken van Heiner Müller en Martin Walser binnen te halen. Maar de uitgeverij heeft onvoldoende nieuwe terreinen in de literatuur geëxploreerd. Een van de weinige jonge auteurs bij Suhrkamp is Durs Grünbeim. Sommige kenners van de uitgeverswereld menen, dat de nieuwe 'software'-mentaliteit aan Suhrkamp voorbij is gegaan. Unsfeld was dan ook al geruime tijd op zoek naar een opvolger, die zijn erfgoed zou moeten redden.

Een uitgever als Buchwald lijkt het richtingzoekende Suhrkamp op het lijf geschreven. Hij wordt in Duitsland een 'literaire speurneus' genoemd en staat bekend om zijn brede culturele kennis en zijn hartstocht voor literatuur. Door zijn grootvader Reinhard Buchwald, die de manuscripten van Hesse en Rilke nog onder ogen had gehad, werd hij al jong in de literaire wereld ingewijd. Nog even aarzelde Buchwald of hij na zijn studie kunstgeschiedenis, literatuur en muziek in Berlijn, niet beter bassist in een jazzband kon worden. Maar al snel koos hij voor de uitgeverswereld. Na een langdurige loopbaan bij Hanser in München werd Buchwald uitgever van het zieltogende Luchterhand, dat hij binnen enkele jaren tot een bloeiend bedrijf wist te maken.

Auteurs als Milan Kundera, David Grossman, António Lobo Antunes worden tot zijn 'stal' gerekend. Met Harry Mulisch, Margriet de Moor en Anna Enquist introduceerde hij toonaangevende Nederlandse schrijvers bij een breder publiek in Duitsland. In zijn nieuwe baan bij Suhrkamp wil Buchwald de 'vertelcultuur van de hedendaagse jonge schrijvers verder uitbouwen'. Buchwald en Unseld zullen voorlopig samen het programma bij Suhrkamp bepalen.

    • Michèle de Waard