Nederland op lire als Duitse provincie

ROME, 13 NOV. Nederland is voor de Italianen niet meer dan een Duitse provincie. Vooruitlopend op de introductie van de euro is op de nieuwe munt van duizend lire, die de oude bankbiljetjes moet vervangen, een kleine tekening van Europa gezet. Landen als België, Portugal, Zwitserland en Denemarken zijn hier duidelijk op te herkennen. Maar een grenslijn tussen Nederland en Duitsland ontbreekt en ook de Waddeneilanden zijn verdwenen.

Het is niet de enige vergissing van de ontwerpers: Duitsland is nog op het formaat van het vroegere West-Duitsland afgebeeld. Ten oosten daarvan begint op de nieuwe munt een groot gebied, zonder grens tussen het voormalige Oost-Duitsland en Polen.

De Zecca di Stato, de staatsmunt, ontkent dat het hierbij om fouten gaat. “Ik zou liever praten over een artistieke interpretatie van een tekening, zei Roberto Fabbri, de vice-directeur van de munt.

Het heeft jaren geduurd voordat een kabinet de knoop doorhakte en een munt liet maken van duizend lire, ongeveer 1,20 gulden. Vorig jaar is eindelijk het besluit hiertoe genomen, afgelopen maandag zijn de munten in omloop gebracht. Er zijn nu al honderd miljoen munten van duizend lire geslagen, en vóór kerstmis moeten er nog eens 180 miljoen op de markt komen.

Fabbri suggereerde dat het moeilijk zal zijn de munten weer in te nemen, omdat er al zoveel in omloop zijn. Minister van Schatkist Carlo Azeglio Ciampi zei gisteren dat hij het verkeerde ontwerp zal laten corrigeren. Overigens is ook Tsjechië niet herkenbaar op de nieuwe Italiaanse munt.

De vergissing is ontdekt door een muntenverzamelaar in de Noord-Italiaanse stad Como, Arturo Arcellaschi. “Als ik de Duitse regering was, zou ik excuus vragen van de Italiaanse regering en vragen dat de munt uit de handel wordt genomen om er correcties op aan te brengen.”

    • Marc Leijendekker