NABESTELLEN

Bij alle omroepen zijn video-opnamen van eigen producties te bestellen. Maar onbeperkt zijn de mogelijkheden niet. Behalve wegens auteursrechten houden omroepen sommige aanvragen af om redenen van privacy. Beelden uit reality-programma's of datingshows zoals All you need is love, worden mondjesmaat verstrekt om te voorkomen dat mensen worden achtervolgd door hun veelal precaire televisie-optreden.

Publieke omroepen

Sommige omroepen, zoals de VPRO en de EO, hebben uitgebreide catalogussen met daarin titels van jaren geleden tot heden, die tegen prijzen van 50 tot 100 gulden zijn na te bestellen op VHS-banden. Andere omroepen bekijken elke aanvraag apart, hebben geen standaardvideoservice en berekenen hogere prijzen, afhankelijk van het bestelde aantal banden of de duur van het programma. Vaak moet de aanvrager aangeven waarvoor hij de band wil gebruiken en een verklaring tekenen dat de opname slechts voor privégebruik bestemd is. De mogelijkheden van nabestellen bij de publieke omroepen staan vermeld op Teletekst (op de pagina's van de omroepen) en op Internet via www.omroep.nl

Commerciële omroepen

Zij hebben hun videodienst uitbesteed. RTL en Veronica verkopen kopieën van programma's via het Amsterdamse Euroclip, (020) 6 81 58 15, dat 13,50 gulden per minuut vraagt, met een minimum van 31,25 gulden. Het bedrijf kan alleen programma's verkopen die niet langer dan twee maanden geleden zijn uitgezonden. Veronica kan oudere programma's vaak nog wel uit eigen archief leveren. Euroclip levert, in tegenstelling tot de omroepen zelf, desgewenst ook transcripties van programma's. Dit kost 8,75 per minuut met 50 procent toeslag als er haast bij is. SBS 6 werkt volgens een zelfde formule samen met Antal Clipping, (070) 3 67 10 06, waarvan de tarieven variëren van 100 tot 200 gulden. Hier mag de datum van uitzending niet langer dan zes weken geleden zijn.