Minister in Minsk opgepakt

MINSK, 13 NOV. In Wit-Rusland is de minister van Landbouw gearresteerd op verdenking van verduistering van overheidsgelden en corruptie. Ook de directeur van een groot agro-industreel complex werd aangehouden, op dezelfde beschuldiging.

De Wit-Russische televisie toonde afgelopen dinsdag beelden van de arrestatie van minister Vasili Leonov en van de directeur van het landbouwbedrijf Rassvjet, Vasili Starovojtov. Rassvjet is een particuliere onderneming in Mogiljov, in het oosten van Wit-Rusland. Volgens het Russische persbureau Interfax worden Leonov en Starovojtov - tweevoudig Held van de Socialistische Arbeid - verdacht van het misbruik van staatskredieten voor de aankoop van graan in het buitenland. Leonov staat bekend als een populaire minister met eigen opvattingen, die soms afwijken van die van president Aleksandr Loekasjenko. Sommige waarnemers noemen de arrestatie van Leonov politiek gemotiveerd. “Loekasjenko concentreert alle macht in zijn handen, maar vreest toch invloedrijke functionarissen die het niet met zijn dictatoriale beleid eens zijn”, aldus een waarnemer.

Loekasjenko zelf sprak dat tegen. “Het gaat niet om wraak. We zijn gewoon actiever geworden in het onderzoek. Het gaat hier echt om verduistering op grote schaal.”

Loekasjenko kwam in 1994 aan de macht met de reputatie een onvermoeibaar bestrijder van de corruptie te zijn. Sindsdien heeft hij echter meer de aandacht getrokken door de gestage maar drastische inperking van democratische vrijheden in Wit-Rusland dan door de bestrijding van de corruptie. Wel kondigde hij onlangs een intensivering van de strijd tegen de corruptie en de georganiseerde misdaad aan, naar aanleiding was de moord op een vriend, een functionaris van een staatscontrolecommissie. (Reuters)