'Met Turkije vluchtelingen Irak beperken'

ANKARA, 13 NOV. Nederland en Turkije gaan intensiever samenwerken om de stroom van gemiddeld duizend illegale vluchtelingen per maand in te dammen die vanuit (Noord-)Irak via Turkije naar Nederland reizen.

Staatssecretaris Patijn (Buitenlandse Zaken) is dat vanmorgen overeengekomen met de Turkse minister Basesgiou (Binnenlandse Zaken).

Volgens Patijn wordt in de uitwerking van de plannen voor samenwerking met Turkije ongetwijfeld ook het idee geopperd om een deel van deze illegale vluchtelingenstroom in de regio, dus in Turkije, op te vangen. Patijn: “Dat zou tevens een tijdelijke oplossing kunnen zijn voor diegenen die in Nederland politiek asiel aanvragen, maar uiteindelijk niet worden geaccepteerd, maar ook niet meteen naar Noord-Irak terugkunnen.”

Ook uitgeprocedeerde Irakezen worden nu niet teruggestuurd, omdat Nederland meent dat de situatie in (Noord-)Irak nog niet voldoende veilig is.

In zijn gesprekken met zowel Turkse bewindslieden als met hoge ambtenaren heeft Patijn er op aangedrongen dat in Turkije “meer werk moet worden gemaakt van de bestrijding van illegale (reis)organisaties die zich bezighouden met de smokkel naar Noord-Europa van voornamelijk Irakezen die afkomstig zijn uit het de facto onafhankelijke Noord-Irak. Van deze vluchtelingen komt 85 procent uiteindelijk in Nederland en Duitsland terecht”, aldus Patijn. “De plekken van waaruit deze vluchtelingen in Turkije vertrekken, zoals de havens, moeten beter worden gecontroleerd, evenals de Turks-Iraakse grens.”

Voor Turkije is de illegale vluchtelingenstroom vanuit (Noord-)Irak vooral een veiligheidsprobleem. In het Koerdische zuidoosten van het land woedt al ruim dertien jaar een guerrilla-oorlog tussen de gewapende Koerdische Arbeiders Partij (PKK) en het Turkse leger.

De Turkse minister heeft dan ook, naar verluidt, in zijn gesprek met Patijn nadrukkelijk gewezen op de betrokkenheid van de PKK bij de illegale mensensmokkel naar Europa. Dat is naast de handel in verdovende middelen een van de belangrijkste bronnen van inkomsten van de PKK.

De bewindsman verwacht dat later dit jaar een Nederlandse missie zelf poolshoogte kan gaan nemen in Noord-Irak

    • Froukje Santing