Meerderheid Nederland prakt zijn warme eten

ROTTERDAM, 13 NOV. De helft van de Nederlandse jongeren vindt warm eten zonde van de tijd. Ze hebben liever brood. Als er wat warms op tafel komt, is dat meestal aardappels, vlees en groenten. Driekwart van de Nederlanders grijpt meermalen per week naar die vertrouwde combinatie.

Meestal eindigt het 'bruin, groen en geel' in een kleurloze brei - van alle Nederlanders prakt 57 procent zijn eten; 18 procent doet dat iedere dag. Supermarktketen Albert Heijn heeft het NIPO laten uitzoeken hoe de Nederlanders eten. Vooral het verschil tussen de jongeren (tot en met 34 jaar) en de ouderen (boven de 55 jaar) is opvallend groot.

De jongeren, meestal één- en tweepersoonshuishoudens, koken een kwartier tot een half uur. Is het eten klaar, dan wordt het in de keuken zo uit de pan op het bord geschept. De ene dag eten ze warm om vijf uur, een dag later om half acht. Het eten duurt niet langer dan twintig minuten, vaak voor de televisie. Ze variëren regelmatig met pasta (vooral Italiaanse maaltijden) en rijst. Bij het eten drinken ze frisdrank. Elf procent bidt voor het eten. Ouderen, ook meestal één- en tweepersoonshuishoudens, besteden een half uur tot drie kwartier aan de bereiding van de maaltijd. Het vaste tijdstip voor de maaltijd ligt tussen half zes en zes, maar een kwart eet nog altijd tussen de middag warm. Op tafel liggen een tafelkleed en servetten. Als er gevarieerd wordt, is dat meestal met Chinees-Indisch. Een derde bidt voor het eten.

De favoriete groenten bij gezinshoofden zijn bloemkool, sperziebonen en andijvie. Bij kinderen vanaf twaalf jaar zijn dat sla, spinazie en bloemkool.