Kinderagenda

Geboren winnaar

Afgelopen zondag werd in het Noorder Dierenpark het olifantje Aung Naing Lay geboren en die naam betekent in het Birmees geboren winnaar. Bij de bevalling van Aung Naing Lay's moeder, Yu Zin, verzamelde de hele kudde zich rond de moeder in spé. Even na 20u werd het olifantje geboren, na zes minuten stond het al en na tien minuten zette het heel voorzichtig de eerste stapjes. Het is al de tweede keer dat Yu Zin moeder is geworden. Vijf jaar geleden beviel zij van Bo Gyi, het olifantje dat na een val zijn poot brak en daardoor stierf. Half Nederland treurde om de dood van de olifantenbaby. Bo Gyi werd door zijn moeder vijandig bejegend, wat ook in het wild vaak voorkomt bij eerstgeborenen. Hoe ze nu haar tweede jong zou behandelen, was dus spannend. Ook nu was de moeder in het begin vijandig tegenover haar kind. Op de televisie was te zien dat ze het omgooide. Maar gelukkig grepen twee olifanten-tantes in als moeder te agressief werd. Na een tijdje kalmeerde Yu Zin en nu zorgt ze goed voor haar kind. Aung heeft al voor het eerst gedronken bij zijn moeder, weegt al 85 kilo en is 91 centimeter lang. De geboorte van Aung is de eerste in een rij van vier die in het Noorder Dierenpark worden verwacht. Deze week zijn moeder en kind al te bewonderen in het dierenpark. In één van de filmzalen van het park is een video van de geboorte te zien.

*Moeder Yu Zin en zoon olifant Aung Naing Lay in het Noorder Dierenpark, Hoofdstraat 18, Emmen. Open elke dag van 09-16u30. Toegang voor kinderen van 3 tot 9 ƒ 19,- volwassenen ƒ 24.

Kijk & Luister

Wie van de gasten is een Engel en wie een Bengel? In het Kijk & Luisterprogramma in De Unie mogen kinderen dat uitmaken: schrijfster Mensje van Keulen, journalist Ineke Holtwijk, kinderboekenschrijver Rindert Kromhout of misschien Noni Lichtveld? Of zou er in het publiek een verborgen engel of bengel zitten? De (b)engels vertellen een verhaal, gedicht of laten iets spannends zien, zoals de spin Anansi.

De wraakzuchtige tweeling Ellie en Nellie komen speciaal naar Rotterdam om de schrijver Rindert Kromhout in elkaar te slaan. En de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland speelt een toneelstuk van Sander de Heer, waarin de toneelspelers uit de lucht komen vallen en terechtkomen in de slaapkamer van een lief en onschuldig meisje.

*Kijk & Luister: Engelen en Bengelen op zondag 16 november om 14u30 in Zaal De Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam. Voor kinderen vanaf 8 jaar. Toegangsprijs voor kinderen ƒ 5, volwassenen ƒ 7,50 (kinderen gaan voor!). Res 04333534 (maandag t/m vrijdag van 11-17u).

Tekentalent

In het Frans Halsmuseum is nog t/m 30 november de tentoonstelling 'Kinderen kiezen Kunst' te zien, waarbij zo'n zestig kinderen van basisscholen uit Haarlem in het depot van het museum mochten snuffelen om hun favoriete kunstwerk tentoon te stellen. Op de expositie vertellen de kinderen ook waarom ze nou juist dat schilderij of beeld zo mooi vonden. Op woensdag 19 november van 14-16u is er een rondleiding over de tentoonstelling. Er is van alles te ontdekken: moderne en oude schilderijen, beeldhouwwerken, klokjes van porselein, vazen van aardewerk, houten speelgoed uit de vorige eeuw en nog veel meer. Wanneer er genoeg inspiratie is opgedaan, mogen kinderen temidden van de kunstwerken zelf een tekening maken. Een deskundige museumjury maakt een indeling naar leeftijd en zal het werk beoordelen.

*Tekentalentenwedstrijd voor kinderen van 7 t/m 14 jaar op woensdag 19 november van 14-16u in de Verweyhal, Grote Markt 16, Haarlem. Opgeven van te voren op nr 023-5164256 (Neeltje Köhler of Pom Verhoeff). Toegang ƒ 10.

Van Nicolaas tot Sinterklaas

Waar komt het Sinterklaasfeest vandaan? Waarom rijdt de Sint op een paard over de daken en beoordeelt hij of de kinderen wel zoet zijn? Hoe kwam hij aan Zwarte Piet? En waarom strooit die met lekkers of straft hij met de roe? In Museum Flehite in Amersfoort wordt verteld over de geschiedenis van Sinterklaas. Niet alleen over Sinterklaas en Zwarte Piet maar ook over suikerbeesten, het hooi en de wortel en waarom jonge meisjes die graag wilden trouwen vrijers van speculaas kregen. Er zijn aparte teksten voor kinderen. Bij de expositie is een uitgebreid activiteitenprogramma voor kinderen, waarbij op zondag 16 november en woensdag 19 november kinderen twee zwarte Pieten wakker moeten zien te krijgen en daarna mogen ze allemaal vragen aan de Pieten stellen. Ook kunnen ze aan de knutseltafel Sinterklaasbuttons te maken, brieven voor Sinterklaas kunnen worden gepost in zijn eigen brievenbus en er zijn Sintkleurplaten. *Activiteitenprogramma bij de tentoonstelling Van Nicolaas tot Sinterklaas op zondag 16 en woensdag 19 november in Museum Flehite, Breestraat 80, Amersfoort. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Toegang ƒ 3 voor kinderen, volwassenen betalen ƒ 6.

Sinterklaas

Nog even en het heerlijk avondje is gekomen. Kinderen die Sinterklaas in deze drukke tijden een handje willen helpen kunnen in het Museum De Dubbelde Palmboom Sinterklaascadeautjes van origami, sandy art en andere materialen komen maken. En misschien helpen ze je ook nog wel bij het bedenken van originele surprises en gedichten.

*Sinterklaas helpen op woensdag 19 november van 14-16u voor kinderen van 6 t/m 12 jaar in Museum De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam (Delfshaven). Entree ƒ 5 Reserveren op 010-2176738.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker