Kenia stemt al komende maand

NAIROBI, 13 NOV. Kenia gaat op 29 december naar de stembus om een president en een parlement te kiezen. Dat heeft de nationale verkiezingscommissie gisteren, twee dagen nadat president Daniel arap Moi het parlement had ontbonden, bekend gemaakt.

Daarmee komt een einde aan maanden van onzekerheid, waarin het politieke geweld schrikbarend is toegenomen. Sinds april is het meermalen tot bloedige botsingen gekomen tussen politie en betogers voor meer democratie.

Moi (73) dingt naar een vijfde ambtstermijn. Woordvoerders van de oppositie noemen de verkiezingen “overhaast” en zeggen dat er meer tijd nodig is om gelijke kansen te creëren voor de deelnemende partijen. De bestaande wetgeving zou Moi en zijn regerende Keniaanse Afrikaanse Nationale Unie (KANU) bevoordelen. (AP, Reuters)