'Grote treinovervaller' definitief ontsnapt

LONDEN, 13 NOV. De man die in Groot-Brittannië bekend staat als 'de Grote treinovervaller', is er voorgoed in geslaagd om uit handen van de Britse autoriteiten te blijven. Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft gisteren een Brits verzoek om uitlevering van de 68-jarige Ronnie Biggs verworpen omdat zijn misdrijf langer dan 20 jaar geleden is gepleegd.

De bejaarde crimineel begon als kruimeldief. Als tiener werd hij voor het eerst veroordeeld voor het stelen van potloden. Negen keer kwam hij in de gevangenis voordat hij in 1963 gevraagd werd om mee te doen aan de overval op de posttrein tussen Carlisle en Londen. Bij de overval werd 2,6 miljoen pond in gebruikte bankbiljetten buitgemaakt waarvan een groot deel nooit is teruggevonden.

Zijn grootste faam verwierf Biggs door de spectaculaire manier waarop hij steeds weer aan de Britse autoriteiten wist te ontsnappen. Na de overval werd hij al snel gearresteerd en tot dertig jaar gevangenis veroordeeld. Maar al na vijftien maanden cel wist hij met behulp van een touwladder te ontsnappen. Met een vals paspoort vluchtte hij naar Australië waar hij een kosthuis begon. Vier jaar later ontkwam hij op het nippertje aan de politie.

In Rio de Janeiro begon hij aan een derde leven als timmerman, aanvankelijk ongestoord, totdat een Britse journalist zijn verblijfplaats onthulde. In het kielzog van verslaggevers volgde de politie die zijn uitlevering eiste. Door zijn Braziliaanse vriendin zwanger te maken wist Biggs die verbanning te vermijden.

De wetgeving verbood uitlevering van personen die in Brazilië voor een kind moesten zorgen. Biggs zoon heeft het in zijn geboorteland tot popster gebracht en trad daarmee in het voetspoor van zijn vader die in 1978 al een plaat maakte met de punkgroep de Sex Pistols: 'No One is Innocent'.

In 1981 werd Biggs door een stelletje avonturiers gekidnapt en overgebracht naar de voormalige Britse kolonie Barbados. Maar het Hooggerechtshof van Barabdos liet hem teruggaan naar Rio. Een nieuw Brits uitleveringsverdrag met Brazilië leek Biggs toch nog fataal te worden na 32 jaar op de vlucht. Ook aan dat laatste gevaar is de Britse Houdini ontsnapt.