Fortis vergroot voor 1,1 miljard belang in Belgische ASLK

ROTTERDAM, 13 NOV. De Nederlands-Belgische financiële groep Fortis verhoogt haar belang in de Belgische ASLK-bank tot 74,9 procent. Fortis oefent daartoe het kooprecht uit op een pakket van 14,9 procent van de aandelen. Hiermee is een beursgang van de ASLK van de baan.

Voor het nieuwe pakket betaalt Fortis 20,9 miljard frank, ofwel 1,14 miljard gulden. Daarnaast betaalt de bankverzekeraar nog eens omgerekend 55 miljoen gulden na voor een pakket van 9,8 procent ASLK-aandelen dat in juli werd verworven. Verkopende partij is de Belgische overheid.

De prijs van ASLK is de laatste tijd flink gestegen. Voor het nu overgenomen belang van bijna 25 procent betaalt Fortis iets meer (in totaal 34,6 miljard frank, ofwel 1,9 miljard gulden) dan voor de 49,9 procent die de groep in 1993 kocht. Het concern telde vier jaar geleden 34,1 miljard frank voor dit pakket neer. Tot Fortis behoren in Nederland bedrijven als de verzekeringsmaatschappij Amev, VSB, Grenswisselkantoren en zakenbank MeesPierson. In België is verzekeraar AG de voornaamste werkmaatschappij.

Tot op het laatste moment is onduidelijk gebleven of Fortis ook de rest zou overnemen van het pakket dat de Belgische overheid, via de Federale Participatie Maatschappij (FPM), kwijt wilde. Een beursgang van ASLK-Bank stond zelfs al voor volgende week op de agenda, maar Fortis was beducht voor de verplichtingen die met een aparte beursnotering gepaard gaan. Voor de staatsholding FPM resteert nog een belang 25,1 procent, wat goed is voor een blokkeringsmogelijkheid bij belangrijke besluiten.

De beslissing om haar belang in ASLK-Bank te verhogen past volgens Fortis goed in zijn strategie. Het Belgisch-Nederlandse concern verwacht dat de sterk verbeterde rentabiliteit van ASLK-Bank direct een positieve invloed zal hebben op de winst van Fortis en de beide moedermaatschappijen. Fortis zegt ervan overtuigd te zijn dat de ASLK-bank nog “heel wat verbeteringspotentieel” in zich heeft.

Door de verhoging van zijn belang in ASLK-bank hoopt Fortis zijn positie op de bank- en verzekeringsmarkt in België te versterken. De moedermaatschappijen van Fortis, Fortis AG en Fortis Amev, hoeven niet bij te dragen in de kosten van de overname.

ASLK-Bank beweegt zich evenals Fortis op het terrein van bankzaken en verzekeringen. ASLK staat van oorsprong voor Algemene Spaar- en Lijfrentekas. In het verleden was de bank helemaal in handen van de Belgische staat.