Feyenoord wint bekerwedstrijd

ROTTERDAM, 13 NOV. Feyenoord heeft de derde ronde bereikt van het toernooi om de KNVB-beker. In de eigen Kuip werd het voor slechts vierduizend toeschouwers 2-0 tegen eerste-divisieclub TOP Oss. De Argentijnse spits Cruz nam beide Rotterdamse doelpunten voor zijn rekening.

Feyenoord-trainer Beenhakker had zijn ploeg in vergelijking met het competitieduel van afgelopen zondag tegen Volendam (0-0) op een paar plaatsen gewijzigd. Picun en Claeys moesten plaatsmaken voor Van Gobbel en Zwijnenberg. Spelmaker Kornejev stond opnieuw niet in de basis. Ook met de omzettingen kon Feyenoord niet domineren tegen de ploeg uit Oss.

Halverwege de eerste helft kwamen de Rotterdammers op voorsprong. Na de pauze was de eerste-divisieclub vrijwel gelijkwaardig aan de thuisploeg. Een kwartier voor tijd stelde Cruz met zijn tweede treffer van de avond een plaats bij de beste zestien veilig.

De spelers van Feyenoord hebben de ontslagen trainer Arie Haan een excuusbrief gestuurd. Daarin spreken ze unaniem hun verontschuldigingen uit voor de slechte prestaties. Tevens schrijven de spelers dat ze zich verantwoordelijk voelen voor het vertrek van de oud-international.

Helmond Sport werpt zich ook dit seizoen weer op als cupfighter. Vorig jaar strandde de club uit de eerste divisie pas in de halve finales tegen Heerenveen. Gisteren drongen de Brabanders door tot de derde ronde ten koste van Cambuur Leeuwarden. De beslissing viel in de serie strafschoppen. Doelman Roox werd de gevierde man bij Helmond Sport. Hij stopte de eerste strafschop en schoot even later zelf de beslissende vijfde penalty achter collega De Ron. In de reguliere speeltijd werd het 2-2.

Ook NAC bereikte de volgende ronde van het bekertoernooi. De amateurs van Katwijk werden in Breda met 5-1 verslagen. Edwin Gorter vertrekt met onmiddellijke ingang bij NAC. De 34-jarige spelmaker kwam onder trainer Neumann niet aan spelen toe. Hij heeft nog geen nieuwe club.

In de eredivisie won Vitesse gisteren met 2-0 van Sparta door doelpunten van Reuser en Korsten. De gemoederen raakten behoorlijk verhit. Scheidsrechter Schaap had twee rode en vijf gele kaarten nodig om de wedstrijd onder controle te houden. Jalink (Sparta) en Machlas (Vitesse) konden vroegtijdig vertrekken.

Heerenveen had tegen hekkensluiter Volendam een uur nodig om het klassenverschil uit te drukken (3-1). Na een 1-0 achterstand voorkwamen de Friezen na rust een beschamende nederlaag door treffers van De Visser (2) en Van Nistelrooy.

NEC steeg door de 2-1 thuiszege op Roda JC naar de achtste plaats op de ranglijst, een ongekende luxe voor de beoogde degradatiekandidaat. Voor de thuisclub scoorden Maes en Koning. Ooijer deed iets terug voor de Limburgers.