Een onleesbare Bijbel naast het bed

Hotel; Museumhotel, 's Gravenhof 6, 7201 DN Zutphen. Tel 0575-546111

In de beerput nabij Huize van de Kasteele in Zutphen zijn wat botjes aangetroffen van jonge konijnen. Ze liggen nu in een vitrine bij het restaurant van het Museumhotel, de huidige bestemming van de voormalige stadswoning van de familie Van de Kasteele. Zoals enkele potscherfjes archeologen kunnen brengen tot de reconstructie van een complete Romeinse legerplaats, zijn hier de botjes het bewijs van de bijzondere fijnproeverskwaliteiten van de voormalige bewoners. Op die manier krijgt het restaurant een plaats in een eerbiedwaardige gastronomische traditie.

Het was ook een nette buurt, daar aan het 's Gravenhof. De Van Heekerentjes waren de naaste buren en even verderop hadden de heren van Bronkhorst hun stadsverblijf. De grandeur van vroeger is nog steeds zichtbaar in het Museumhotel. Het biedt de gasten een prachtige aankomst aan de voet van de rijzige Sint Walburgskerk, eerst door het historische hek, daarna over het voorplein met zicht op de gerestaureerde gevel en, eenmaal binnen, de ontvangst in de stijlkamers met onder meer negentiende-eeuwse Boulle meubilair, ingelegd met schildpad.

Het Museumhotel, een geregistreerd handelsmerk, probeert net als het gelijknamige broertje in Delft modern comfort te verenigen met historisch erfgoed, oude prenten met moderne kunst en antiek met eigentijds design. De museale kwaliteiten mogen discutabel zijn, het concept levert in elk geval een hotel op met een bijzondere sfeer.

Achter het oude herenhuis is een grote nieuwe aanbouw met hotelkamers, een lounge en een serrerestaurant. De nieuwbouw laat zich bekijken als een catalogus van architectonische stijlmiddelen uit het midden van de jaren negentig: een houten gevelbekleding, pleisterwerk in contrast met glas en antracietgrijs staal, een enkel gebogen element en de toepassing van zink in het interieur. Een wandeling door de oude stadskern, waar nieuwbouw historiserend is, toont aan dat in Zutphen deze aanpak van durf getuigt.

De comfortabele kamers zijn nu eens niet uitgevoerd in de Toscaanse kleuren die elders in het hotelwezen hoogtij vieren. De kleurstelling wit, grijs, blauw en geel in combinatie met bruin hout is weldadig niet-modieus. En de bedden zijn uitstekend voor slapers met een slechte rug. In het nachtkastje ligt een bijbel in het Hebreeuws. Een van de vorige gasten heeft het in bad proberen te lezen en het nieuwe testament blijft zo voor ons letterlijk en letterlijk ontoegankelijk. Een miniscuuul lampje verlicht de hele nacht de plek net naast het bed, zodat je bij nachtelijk ontwaken af en toe kunt kijken of je schoenen er nog staan.

Het Museumhotel functioneert als zakenhotel, getuige de wandcontactdoos boven het werkblad voor het opladen van lap-tops en andere communicatiemiddelen die de rondreizende manager tegenwoordig met zich mee moet sjouwen. Door de week zijn de kamerprijzen ook hoger dan in het weekeinde. De 'luxe kamer', in het weekeinde ƒ 180, is de rest van de week veertig gulden duurder.

Het Museumhotel is een van de dertig restaurants en hotels die tot het einde van het jaar meedoen aan de actie 'Wild eten in de Achterhoek'. Er zijn verschillende arrangementen. Zo biedt het Museumhotel een driedaags verblijf met twee wilddiners aan voor ƒ 245 per persoon.

Helaas is eten in restaurant De Gravin van het Museumhotel een teleurstellende ervaring. Het niveau van de keuken haalt niet het niveau van de ambiance en de attente service. Het afgewogen contrast dat het gebouw kenmerkt, is vreemd aan de gerechten. Bij het voorgerecht wordt de smaak geheel overwoekerd door een enorme berg sla. Het is meer een salade van sla dan de beloofde salade van bospaddestoelen en gerookte duif. Bij het hoofdgerecht wordt de toch al niet pregnante wildsmaak van haas, wildzwijn en hert verdrongen door het uit zeven verschillende gerechten bestaande garnituur. Zonder voldoende smaaktegenspel van het wild is het zoet van de gedroogde appel en pruimenchutney te zoet en het zuur van de zuurkool te zuur. Bij het nagerecht 'fantasie van bosvruchten' is de verbeeldingskracht vooral nodig om iets bossigs te herkennen.

Het is merkwaardig bij De Gravin. Alles is vers en er is ook zorg besteed aan bereiding, presentatie en bediening, maar de kok lijkt geen onderscheid te kunnen maken tussen hoofd- en bijsmaken.

    • Joep Habets