Controle op fraude met kinderen 'voldoende'

DEN HAAG, 13 NOV. Het is onmogelijk dat mensen niet-bestaande kinderen inschrijven bij de gemeente om zo kinderbijslag te krijgen. Dit schrijft staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer in reactie op Kamervragen over de 3.000 leerplichtige kinderen die in Amsterdam ten onrechte zouden staan ingeschreven bij het bevolkingsregister. Volgens De Grave bieden de controles op hielprikken voor pasgeboren kinderen “voldoende waarborgen” tegen deze bijstandsfraude.

Niet bekend

Volgens De Grave controleert de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de kinderbijslag uitkeert, gegevens van alle pasgeboren kinderen bij de Gemeentelijke basisadministratie (GBA). “Die administratie is zeer betrouwbaar”, schrijft hij. Vervolgens krijgen alle kinderen binnen negen dagen een hielprik, die wordt gemeld bij de Provinciale Entadministratie, die dat weer moet melden bij de GBA. Bij kinderen die om principiële redenen geen hielprik krijgen of die niet in Nederland zijn geboren, wordt in elk geval gecontroleerd of ze bestaan als ze op 5-jarige leeftijd leerplichtig worden.