Boete voor reis zonder paspoort asielzoeker

DEN HAAG, 13 NOV. Luchtvaartmaatschappijen die asielzoekers zonder paspoort naar Nederland vervoeren, riskeren vanaf 1 december een boete van maximaal 5.000 gulden per documentloze asielzoeker. Daarvoor zijn inmiddels afspraken gemaakt met een groot aantal luchtvaartmaatschappijen.

Dat zei staatssecretaris Schmitz (Justitie) vanmorgen tijdens een debat in de Tweede Kamer over het grote aantal documentloze asielzoekers dat Nederland binnenkomt. “Vanaf 1 oktober komen luchtvaartmaatschappijen er nog vanaf met een waarschuwing, maar per 1 december wordt het Britse systeem van boetes gehanteerd”, aldus Schmitz. Met de boeteregeling wil Schmitz het controlebeleid op vliegvelden aanscherpen, zodat asielzoekers zonder paspoort al in het land van herkomst worden tegengehouden.

Minister-president Kok meldde twee weken geleden al dat ruim vijftig procent van de asielzoekers geen of geen geldige identiteitspapieren heeft. Tot nu toe hebben zich dit jaar ruim 4.500 documentloze asielzoekers aangemeld.

VVD-woordvoerder Rijpstra meende dat zeventig procent van de asielzoekers documentloos is. “Daarvan is pas in slechts zes procent de identiteit vastgesteld. Dat is belachelijk weinig.” Ook de andere fracties onderkenden het probleem van het grote aantal documentlozen, maar zij zeiden dat ze niet wilden generaliseren. “Een van de zegeningen van ons asielbeleid is dat het individu voorop staat”, aldus PvdA'er Middel.

De zaak over de documentlozen kwam aan het rollen toen in maart dit jaar in de wc van een vliegtuig van Turkmenistan Airlines versnipperde paspoorten van een groot deel van de 173 Tamils gevonden werden. Van hen zijn er inmiddels 136 met onbekende bestemming vertrokken.