Boeken

Coureur prins Bernard

Dat prins Bernhard graag vloog, is bij een breed publiek bekend. Dat hij die liefhebberij ook graag laag bij de grond bedrijft, weten minder mensen. Aan het wagenpark dat de prins sinds zijn komst naar Nederland, in 1936, ter beschikking stond, heeft 'automobiel-historicus' Frans Vrijaldenhoven een boek gewijd. Dat levert een indukwekkende file op, van een Frans Amilcar sportwagentje uit de jaren '30 tot een Mercedes Benz 420 SEL, die in 1994 op Soestdijk werd afgeleverd. Opmerkelijk is de voorkeur van de prins voor 'volbloed sportwagens', zoals Ferrari's. Zelf denkt hij vooral 'met weemoed' terug aan zijn supersnelle vooroorlogse achtcylinder Alfa Romeo. Zijn innige relatie met het gaspedaal werd hem overigens in 1937 bijna fataal, toen hij bij Diemen met zijn Ford V8 two-seater tegen een zandauto botste.

*De automobielen van Prins Bernhard, Frans Vrijaldenhoven. Uitg. Blassekyn, ƒ 52,50. ISBN 90-802024-3-6

'Goede wijn is niet duur'

Zoals een goed soldaat vroeger het Handboek Soldaat bij zich droeg, zo kan de wijnliefhebber zich voortaan sterk voelen met Onder de Kurk. De waarheid over wijn. De titel mag wat pretentieus klinken, er wordt in het boek met een hoop sprookjes afgerekend. Het boek is ontstaan vanuit de praktijk aan de proeftafel. Allerlei nuttige vragen die betrekking hebben op het behandelen en beheren van wijn komen aan de orde. De diverse problemen worden aan de orde gesteld aan de hand van cliché's zoals 'Goedkope wijn kan best goed zijn'. 'Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe beter de wijn'. 'Wijn kan niet tegen beweging', enzovoort. Een aanrader voor weinig geld.

*Onder de Kurk. De waarheid over wijn. Nicolaas Klei/Kees Sterrenburg, Illustraties Nico den Dulk, voorwoord Johannes van Dam. ƒ 9,95. ISBN 90 5759 061

De atlas van Duijker

Niemand hoeft meer te vrezen dat hij ook maar iets niet kan vinden over de wijnen en wijngebieden binnen het grote areaal van wijnproducerende streken. Hubrecht Duijker bundelde zijn encyclopedische kennis over dit onderwerp in een boek dat respect afdwingt. De vijfduizend wijnen van tweeduizend chateaux zijn allemaal geproefd en beschreven. De kaarten zijn zeer gedetailleerd en door het weglaten van overbodige tekentjes meer leesbaar dan die in bijvoorbeeld Hugh Johnson's Wijnatlas. Michael Broadbent, wijnspecialist van veilinghuis Christie's, verzorgde voor elke appelation een inleiding over de stand van zaken in het betreffende gebied.

*Bordeaux wijnatlas en encyclopedie Hubrecht Duijker met medewerking van M. Broadbent. ƒ 149,90. ISBN 9027447764.

Wereldoorlog I

De grens tussen de negentiende en twintigste eeuw is ruim tweeduizend kilometer lang en niet meer dan veertig kilometer breed. Zo lang was het loopgravenfront in België en Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die begon met ruiters te paard en hondenspannen en eindigde met tanks en gifgas. Twee keizerrijken sneuvelden en gedesillusioneerde soldaten kwamen met de kiemen van het totalitarisme terug. Chrisje en Kees Brants maakten een ontroerende en gedetailleerde gids van het westelijk front. Foto's van soldaten, landkaarten van het oorlogsgebied en oorlogsgedichten larderen dit boeiende boek. Een tocht langs gedenkstenen, knekelhoven, streekmusea en vele, vele begraafplaatsen.

*Velden van weleer. Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog door Chrisje en Kees Brants 381 blz., geïll. Nijgh & Van Ditmar/ Dedalus vijfde druk, opnieuw herzien 1997, ƒ 39,90. ISBN 90 388 0274 9

Japanse tuinen

Het aardige van tuinieren is, dat je ongestraft plagiaat kunt plegen. Niemand zal de wenkbrauwen fronsen, als je, gewapend met camera en opschrijfboek, andermans tuin bezoekt. Zelf een Japanse tuin aanleggen is een gedegen handleiding voor het maken van een perfecte kopie. Dat bespaart u een dure reis. In nauwelijks dertig pagina's leert u rotsblokken plaatsen, natte vijvers maken, en droge vijvers simuleren door middel van listig geharkte grindpatronen. Prijzen van rotsblokken worden niet genoemd. Wel worden er op de laatste pagina van het boek vier tuinontwerpen gepresenteerd, waaronder 'ontwerp voor een Japanse tuin bij een tandartsenpraktijk in Haarlem'. De voor de hand liggende vraag, wat een tandarts in Haarlem met een Japanse tuin moet, blijft onbeantwoord.

*Zelf een Japanse tuin aanleggen, Arend Jan van der Horst. Uitg. Terra. ƒ 19,50. ISBN 90 6255 746 5.

Stijlboek

“Een onuitputtelijke bron van inspiratie en het doorgeefluik voor het Persoonlijk Paradijs”, zo noemt uitgever Rupert van Woerkom zijn Residence Stijlboek. Dat paradijs is vooral te vinden in oude landhuizen en paleizen ingericht in Louis XVI- en rococostijl, met grote schouwen en veel voorouderlijke portretten aan de muur. Middeleeuwse keukens met hertengeweien en badkamers in Empirestijl met een vleugje Hollywood-glamour. De lezer kan zich vergapen aan prachtige foto's, maar of hij nou veel ideeën voor zijn interieur opdoet......?

*Residence Stijlboek, Wouter van der Tol (samensteller). Uitg. Terra ƒ 99. ISBN 90-6255-760-0.