Angst recessie Brazilië zorgt voor koersval

SAO PAOLO, 13 NOV. De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Sao Paolo zijn vannacht scherp gedaald met 10,2 procent. Angst dat de financiële crisis in Azië overslaat naar Brazilië, en mogelijke effecten van een fors pakket van bezuinigingen drukten de koersen.

De koersval is de laatste van een serie van koersdalingen die de afgelopen drie weken plaatsvond. Daarmee is vrijwel de gehele winst die de aandelenmarkt dit jaar maakte weggevaagd. De koersen hebben de laatste weken een derde van hun waarde verloren. De Bovespa-index in Sao Poalo daalde vannacht van 8711 punten naar 7822 punten. Handelaren signaleerden wel dat de druk op de koers van de Braziliaanse munt, de real, afnam. De real einigde onveranderd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In de VS besloot de centrale bank gisteren zijn rente niet te verhogen.

De Braziliaanse regering kondigde afgelopen maandag een pakket aan van 18 miljard dollar aan bezuinigingen, waaronder een verhoging van de inkomstenbelasting met 10 procent en massa-ontslagen van tot 33.000 mensen in de overheidssector. Daarmee hoopt Brazilië het vertrouwen van de financiële markten te herstellen. De grootste economie van Latijns-Amerika bleek de afgelopen weken kwetsbaar voor speculatieve druk van de valutamarkt.

Met name Brazilië's tekort op de begroting en op de lopende rekening van de betalingsbalans maken het land een mogelijk doelwit voor de valutahandel. De landen van Zuidoost-Azië werden de afgelopen maanden om de zelfde reden gewongen om hun munten te devalueren. De real wordt er van verdacht overgewaarderd te zijn ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waaraan de munt gekoppeld is.

Het bezuinigingspakket van maandag, gecombineerd met een renteverhoging door de centrale bank tot 43,3 procent, kunnen de economische groei in 1998 tot stilstand doen komen.

Gisteren werd in Brasilia, de hoofdstad, gedemonstreerd tegen de plannen en tegen president Cardoso. Uit opiniepeilingen blijkt echter dat een meerderheid van de Brazilianen begrip heeft voor de maatregelen, hoewel de gevolgen worden gevreesd. Cardoso zei dat hij er alles aan zal doen om een economische recessie te vermijden.

Volkswagen kondigde aan om de productie van auto's tijdelijk te staken. De fabrieken gaan deze maand zes dagen dicht. Daarmee zet het concern zich schrap voor een uitval van de vraag naar auto's als gevolg van de bezuinigingsoperatie bij de overheid. (AP, Reuters)