Analyses in VS drukken koers van Philips

AMSTERDAM, 13 NOV. Philips lag vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs opnieuw onder vuur. De koers daalde 5,80 gulden naar 134,50 door in de Verenigde Staten verspreide analyses dat het aandeel momenteel te duur is. Analisten in de VS achten een koers van 120 gulden reëel.

AMSTERDAM Amsterdam reageerde vanochtend nauwelijks op het forse koersverlies van bijna 158 punten gisteren op Wall Street. Verder valt handelaren op dat zelfs kwartaalcijfers van een aantal grote ondernemingen die tot nu toe zijn gepubliceerd niet tot een grotere handelsactiviteit leiden. De stilte op het Damrak werd goed geïllustreerd door de omzetten in DSM. Aan het eind van de ochtend waren er in het doorgaans levendige chemiefonds in dubbeltelling slechts 10.000 stukken omgegaan. De AEX-index stond na het middaguur nagenoeg onveranderd op 844,32 punten.

Aegon lag goed in deze markt met een stijging van 1,10 op 153,60. Beleggers verwachten dat de verzekeraar vandaag opnieuw met fraaie kwartaalcijfers zou komen. De fondsen in de hightechsector moesten vanochtend een stap terug doen. ASM Litho moest 4,10 gulden prijsgeven op 132,40 en Baan zakte 2,10 weg naar 131,50. Heineken vertoonde een licht herstel van 1,60 op 315,40 gulden. Ook enig herstel was er voor Océ, die 1,40 gulden won op 203,90.

Relatief gezien ging het net als gisteren het beste bij KPN, die de sterkste stijger bleek met een winst van 70 cent op 75,10. Toch was dat maar een stijging van nog geen procent.

Bij de kleinere fondsen viel Tulip Computers op met een winst van vier dubbeltjes op 14,90, een stijging van 2,8 procent. Bouwer NBM-Amstelland steeg 1,30 gulden naar 54,20. Brouwer Grolsch won negentig cent op 51 gulden.

De dollar is vanochtend hoger geopend op de Europese valutamarkten. In Amsterdam kwam een notering van 1,9445 gulden uit de bus vergeleken met een slotkoers van 1,9375 gisteren. De Amerikaanse munteenheid negeerde het besluit van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, om de rente omgemoeid te laten. Het pond sterling klom ook verder, van 3,3080 gulden naar 3,3105.

NEW YORK Wall Street reageerde gisteren in mineur op de koersdalingen in het Verre Oosten. De Dow Jones-index van de Newyorkse beurs daalde met 157,41 punten naar 7401,32. Al in de eerste tien minuten van de handel zakte de index met ruim 90 punten. De slecht gestemde beurzen in Azië (Tokio minus 2,7 en Hongkong minus 4 procent) misten hun uitwerking in Europa niet en ook Wall Street kon zich er niet aan onttrekken. De daling bedroeg 2 procent.

Op de elektronische Nasdaq-beurs, waar de meeste technologiefondsen genoteerd staan, bedroeg de daling 2,7 procent. Toen bekend werd dat de Amerikaanse centrale banken hun rente onveranderd laten, kregen de verkopen extra vaart. Het was niet zozeer dat het besluit onverwacht kwam, maar toen het gevallen was, was in ieder geval alle onzekerheid verdwenen.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio noteerde de Nikkei-index vandaag een te verwaarlozen verlies van 6,90 punten op 15.427,27. De handel verliep grillig. Koopjesjagers sloegen hun slag nadat verkoopdruk voor lagere koersen had gezorgd. Er werden 513 miljoen aandelen verhandeld.