Zwartboek interne recherche justitie

DEN HAAG, 12 NOV. Zeker honderd politiemensen en justitiële medewerkers hebben klachten over de behandeling door hun werkgevers na gerechtelijke procedures. Dat stelt de stichting Justitiële Dwalingen in haar concept-zwartboek dat vanmorgen aan Kamerlid Koekkoek (CDA) werd aangeboden. Komend voorjaar wordt de definitieve versie van het zwartboek verwacht.

In dat zwartboek zullen honderd verhalen staan van onder anderen agenten die vertellen hoe zij behandeld zijn door de korpsleiding. Agenten en justitiële medewerkers worden volgens de stichting vaak oneervol ontslagen als er door burgers een klacht tegen hen is ingediend.

Recente voorbeelden van een “rommelige en onjuiste afhandeling” zijn de zaak-Lancee (de politie-agent die onterecht van zijn bed werd gelicht op verdenking van verkrachting van zijn dochter) en het incident waarbij een zwerver bij het politiebureau aan de Warmoesstraat op straat werd gegooid en aan zijn verwondingen overleed. Maar ook kleinere incidenten zijn vaak aanleiding tot klachten, zo blijkt uit de lijst van de stichting.

De stichting is sinds de oprichting in september bestookt met telefoontjes en brieven van politie en justitie, meldt voorzitter B. Chargois. “Ook als na behandeling door een rechter blijkt dat de klacht ongegrond is, volgt te vaak oneervol ontslag wegens slecht functioneren”, stelt ze.

Koekkoek noemt deze 'dwalingen' “een zaak om serieus te nemen”. “De evaluatie door justitie van de zaak-Lancee bleek van geen kant te kloppen. De politie heeft een verantwoordelijke taak en moet zeker strikt volgens de regels werken, maar individuën die bij politie en justitie werken hebben net als iedereen recht op een eerlijke rechtsgang”, aldus Koekkoek.

Volgens de CDA'er krijgt de nationale ombudsman slechts één formele klacht van een politieman of justitieel medewerker per jaar. Maar, stelde hij, “er blijken veel onuitgesproken klachten te zijn die uit angst niet aan de officiële instanties gemeld zijn. Ook wij hebben na oprichting van de stichting stapels brieven en telefoontjes gekregen.”