Weinig munitie voor aanval op Goedkoop

ROTTERDAM, 12 NOV. Verketterd als een gevaarlijke sekteleider heeft bondscoach Bert Goedkoop gisteren de trainingen met het Nederlandse vrouwenvolleybalteam hervat, maar traditioneel bleef hij onbewogen onder de kritiek op zijn functioneren. “Het is pure rancune van enkele, teleurgestelde coaches. De aantijgingen zijn te bespottelijk om over te praten”, zei Goedkoop, geheel in de stijl van zijn oude leermeester Arie Selinger.

Ook de architect van het eerste Bankras-model, dat in de jaren tachtig als decor diende voor de revolutie van het mannenteam, werd veelvuldig beticht van het indoctrineren van zijn spelers. Een jaar na de Olympische Spelen van Barcelona verklaarde de dissidente spelverdeler Peter Blangé, die in 1990 tijdelijk uit het nationale team werd gezet, dat “enkele spelers rijp zijn voor een psychiater.” Geen wonder dat hij frappante overeenkomsten zag met 'Bankras-2', waarin de vrouwen hun olympische ambities trachten te realiseren.

Blangé constateerde dat de jonge speelsters van Goedkoop “in elkaar kropen als je ze in de sporthallen Zuid aansprak.” Zijn oordeel: “Een generaal en allemaal soldaatjes, zo simpel is het.” Vorige week verweten VVC-trainer Appie Krijnsen en zijn aanvoerder Sandra van den Berg de bondscoach in deze krant “indoctrinatie en manipulatie” bij het verwezenlijken van de olympische droom in Sydney. AMVJ-coach Agnes Brunninkhuis haalde vervolgens in Het Parool fel uit naar Goedkoop.

“Hij maakt meiden met wie hij werkt psychisch kapot” meende Brunninkhuis. Drie speelsters van haar club keerden vorig seizoen mentaal gebroken terug van een stage bij het Nederlandse team. “Ze hadden zware eetstoornissen. Het was al zover dat ze hun vinger in hun keel staken nadat ze iets hadden gegeten. We moesten die drie meteen doorsturen naar een psycholoog. Ze hebben nachtmerries gehad van Goedkoop.” Brunninkhuis wilde de namen van de volleybalsters niet noemen. Gisteren voegde de oud-international daar aan toe dat vooral de jonge speelsters van Oranje zwijgen uit angst voor de bondscoach en zijn assistent Gido Vermeulen. “Want laten we hem niet vergeten.”

Volgens Johan van der Haar heeft Brunninkhuis “klinkklare onzin” verteld. De manager van het Nederlandse vrouwenteam was vroeger bij de sportkoepel NOC*NSF verantwoordelijk voor de maatschappelijke begeleiding van topsporters. “Je dacht toch niet ik dat bij het Nederlandse team was gebleven als Goedkoop zich van onmenselijke praktijken zou bedienen?”, zei Van der Haar. “Agnes moet wel eerlijk blijven. Ik heb haar laatst nog gesproken, toen heeft ze niets over deze affaire gezegd.” Die dateert bovendien van anderhalf jaar geleden.

Van der Haar: “In maart 1996 heeft Ruth Heerschap van AMVJ de reis van het nationale team naar China meegemaakt. Nog twee speelsters van die club trainden destijds af en toe mee. Ik denk dat Brunninkhuis ten minste hen heeft bedoeld. Maar ik heb nooit signalen gekregen dat het fout ging met die meisjes. Sinds de Spelen van Atlanta heeft niemand van AMVJ bij de Nederlandse selectie gezeten. Ik kan me voorstellen dat sommige speelsters gefrustreerd zijn, omdat ze het niet hebben gehaald. Goedkoop is inderdaad hard, hij werkt aan de mentale weerbaarheid van de groep en dat is vroeger nooit het sterke punt geweest van Brunninkhuis.”

Van der Haar bestrijdt tevens de kritiek dat het Nederlands team zich aan elke vorm van sociale controle onttrekt, waardoor de omstreden relatie tussen Goedkoop en zijn speelsters voor de buitenwereld verborgen blijft. “Ik heb vorige week nog een uitvoerig gesprek gevoerd met de ouders van de speelsters”, zei Van der Haar. “Ik heb bovendien veel contact met de onderwijsinstellingen waar ze studeren. Ten onrechte wordt de indruk gewekt dat de meisjes niets te vertellen hebben.”

Hoewel Paul Schaling, voorzitter van de stichting Top Volleybal Nederland (TVN), geschrokken reageerde op de beschuldigingen van Krijnsen en Brunninkhuis, handhaaft hij het vertrouwen in de bondscoach. Toch zal Goedkoop beseffen dat in de nieuwe versie van het Bankras-model vooral zijn geloofwaardigheid op het spel staat. En dat in de wetenschap dat hij na de afgang op het EK in Tsjechië al veel krediet heeft verspeeld.

    • Robèrt Misset