Wapengekletter ING kan beurs niet imponeren

AMSTERDAM, 12 NOV. De aankondiging door ING van het bod op de Belgische Bank Brussel Lambert en de bekendmaking van de (derde) kwartaalcijfers heeft het concern vanochtend weinig koerswinst opgeleverd. Na het middaguur stond ING op 82.00 gulden, twee dubbeltjes hoger

AMSTERDAM Het nieuws over het bod van ING viel in een neergaande beurs. De beursgraadmeter AEX stond na het middaguur op 844,90, een verlies van 10,84 punten. Niettemin deed Amsterdam het nog iets beter dan de beurzen elders in Europa. De Dax-Ibis-index in Frankfurt stond op 2,5 procent verlies, de FTSE-index in Londen was ook meer dan 2 procent lager en de CAC-40-index in Parijs was 1,8 procent teruggelopen.

Ondanks de verwachting dat de aankoop van BBL tot grote synergievoordelen en positieverbetering voor ING in Europa kan leiden, vonden sommige handelaren het bod aan de dure kant. ING biedt 9 miljard, 5,5 procent boven de laatste beurskoers voor BBL en 15 à 16 maal de winst per aandeel.

Het spetterende nieuws rond ING camoufleerde de enorme rust die Amsterdam al enige dagen in de greep houdt. Ook vanochtend waren de omzetten matig. Alleen in ING gingen er aan het einde van de ochtend 2,26 miljoen stukken om, dubbelgeteld. “Normaal moeten dat er met zo'n bod en met die publicatie van de winstcijfers 5 à 7 miljoen zijn”, aldus een handelaar.

Philips was verhoudingsgewijs de sterkste daler. Het aandeel noteerde aan het begin van de middag maar liefst 7,90 gulden lager op 140,40. Ook Nedlloyd moest flink terug, 1,90 tot 54,30. Océ, producent van kopieerapparatuur, trok ondanks de aankondiging van de benoeming van een nieuwe topman, geen beleggers en stond op 4,80 verlies op 208,80.

De dollar is vanochtend op de Europese wisselmarkten hoger geopend. In Amsterdam kwam een koers van 1,9305 gulden op het bord tegenover een slotkoers van 1,9270 gulden gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren een weinig enerverende dag beleefd. Beleggers wilden één dag vóór de bijeenkomst van de Federal Reserve Board, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, geen al te grote posities innemen. Ze gaven er de voorkeur aan de uitkomst van de vergadering af te wachten. De geringe handel leidde uiteindelijk tot een winst van de Dow Jones-index van 6,14 punten op 7558,73.

Het aandeel Kodak speelde gisteren een belangrijke rol op Wall Street. Het fotografieconcern had eerder op de dag een kostenbesparingsprogramma bekendgemaakt waarbij 10.000 banen moeten verdwijnen. Beleggers vonden dat aantal toch te mager, waarop zij hun stukken van de hand deden. Uiteindelijk moest de koers 6,1 procent achteruit wat de winst van de Dow Jones-index beperkt hield.

TOKIO Op de effectebeurs van Tokio zakte de Nikkei-index vandaag 433,06 punten of 2,7 procent tot 15.434,17, het laagste niveau sinds juli 1995. In de Japanse hoofdstad hadden vooral de financiële fondsen het zwaar te verduren. Daardoor nam de vrees onder beleggers toe voor koersverlies van andere grote fondsen.

HONGKONG In Hongkong duikelde de Hang Seng-index met 396,22 punten of 4 procent tot 9607,91. Beleggers waren vooral bevreesd voor een verdere renteverhoging en besloten daarop massaal hun stukken te dumpen.