Veiligheidsraad eens over tekst sancties Irak

NEW YORK / BAGDAD, 12 NOV. In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is gisteren brede overeenstemming bereikt over nieuwe sancties tegen Irak om dat land te dwingen zijn obstructie tegen de ontwapeningscommissie van de VN te staken.

In de ontwerp-resolutie wordt met niet-gespecificeerde “verdere maatregelen” gedreigd als Bagdad niet inbindt. Irak heeft al aangekondigd niet te buigen voor zo'n “onderdrukkende” resolutie. Ter onderstreping van deze vastberadenheid verhinderden de Iraakse autoriteiten vandaag opnieuw Amerikaanse inspecteurs van de VN-commissie UNSCOM aan het werk te gaan. Bagdad houdt vast aan zijn eis dat de “dominante” Amerikaanse betrokkenheid bij UNSCOM wordt verminderd, zo nodig door uitwijzing van alle Amerikanen.

De Veiligheidsraad stemt volgens plan vanavond over het voorstel en de Amerikaanse VN-ambassadeur, Bill Richardson, verwachtte gisteren “bijna-eenstemmigheid”. Alleen China zou zich nog niet aan de tekst gecommitteerd hebben. Frankrijk en Rusland, die zich vorige maand nog van stemming onthielden over een resolutie tegen Irak, zouden nu achter de tekst staan. “De coalitie heeft zich herenigd wegens het Iraakse gedrag”, zei Richardson in een verwijzing naar de stemming van vorige maand.

De ontwerp-resolutie verbiedt Iraakse functionarissen die verantwoordelijk zijn voor obstructie van het werk van UNSCOM in het buitenland te reizen en veroordeelt Irak wegens zijn maatregelen tegen de Amerikaanse inspecteurs. Het blijft echter onduidelijk hoever China, Rusland en Frankrijk bereid zijn te gaan om Iraakse naleving van de resolutie af te dwingen. Deze landen hebben inmiddels bij herhaling meegedeeld geen militair geweld te willen toepassen.

De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, zei gisteren in een vraaggesprek dat niet te veel tijd mag verlopen voor de huidige crisis is opgelost. Hij zei ook dat de Amerikaanse strijdkrachten zich moeten voorbereiden voor “elk soort noodgeval”. De VS hebben het vliegdekschip Nimitz en 16 andere oorlogsschepen in de Golf, als onderdeel van het 20.000 man sterke Amerikaanse militaire contingent in de regio. Militaire bronnen meldden gisteren dat versterkingen kunnen worden gestuurd. (Reuter, AFP, AP)