THAISE KORIANDERPASTA

De eerste keer dat ik verse koriander rook, en toen proefde, was ik onmiddellijk verkocht. Daarom was ik verbaasd toen ik ontdekte dat niet iedereen dit exotische kruid op zijn smaakwaarde weet te schatten. In de Thaise keuken wordt de hele plant, van blad tot wortel, gebruikt en in India wordt verse koriander in of op talloze gerechten gestrooid.

Verse koriander komt ook veel voor in de Chinese keuken, wellicht de reden dat verse koriander in het Engels ook wel 'Chinese parsley' wordt genoemd. Sinhalezen houden daarentegen absoluut niet van dit verse kruid en zeggen dat de geur ervan op die van tuin-insecten lijkt. (Vreemd genoeg stamt de naam koriander af van het Griekse koris, dat insect betekent.)

Nadat koriander eenmaal geplukt is, is hij maar kort houdbaar. Daarom is deze pasta een ideale manier om grote bossen van dit geurige kruid te verwerken. Als u het geluk hebt verse koriander te kunnen kopen met de wortels er nog aan, kunt u die in een potje zetten en zo ongeveer een week bewaren.

Was de koriander grondig, slinger droog en doe in een keukenmachine. Voeg de rest van de ingrediënten toe en draai tot een fijne pasta. U kunt deze pasta ook in de vijzel maken. Hak in dat geval de koriander grof en doe in een vijzel. Stamp tot een fijne pasta en doe in een kom. Doe de knoflook en het zout in de vijzel en stamp tot een gladde pasta. Schep door de koriander in de kom. Schep er de peperkorrels en het limoensap door. Doe de korianderpasta in een luchtdicht potje en bewaar in de koelkast.

Kip met thaise korianderpasta

Snijd de kip in porties en besmeer met de korianderpasta. Laat een paar uur marineren. Doe de olie in een koekenpan en verhit op een middelhoog vuur. Doe er de stukken kip in en bak ze rondom bruin. Giet er de kokosmelk over, draai het vuur iets lager en leg het deksel op de pan. Laat 20 tot 30 minuten sudderen, waarbij u de stukken kip af en toe omdraait tot ze gaar zijn. Neem de kip uit de pan, doe op een schaal en houd warm in een lauwe oven. Zet de pan met saus op een hoog vuur en laat onder regelmatig roeren de saus indikken. Schep de saus over de kip, strooi er de verse koriander en desgewenst de chilipeper over. Dien op en geef er gekookte Thaise rijst bij.

Voor circa twee deciliter korianderpasta

100 gram verse koriander

2 eetlepels gehakte knoflook

1 eetlepel zout

1 1/2 eetlepel zwarte peperkorrels, 1 tot 2 minuten in een droge koekenpan geroosterd en grof gemalen

3 eetlepels versgeperst limoensap

Voor 3 tot 4 personen:

1 braadkip van 1,5 kilo

3 tot 4 eetlepels korianderpasta

3 eetlepels plantaardige olie

3,5 deciliter dikke kokosmelk uit blik

30 gram verse koriander, gehakt

1 fijngehakte, ontzade groene chilipeper, desgewenst

    • Kim Maclean