Telegraaf klaagt over NOS-gegevens

Het Telegraaf-concern heeft bij minister Wijers van Economische Zaken een klacht ingediend over de NOS, die weigert te praten over levering tegen betaling van programmagegevens. De minister zal advies vragen aan de Commissie voor de Economische Mededinging, die na 1 januari opgaat in de nieuwe Mededingingsautoriteit.

In politiek Den Haag is dinsdag achter de schermen, met name bij de VVD, met opluchting gereageerd nu de uitgever de inleidende stap om de markt voor programmabladen open te gooien eindelijk, na maanden aarzelen, heeft gezet.

Krachtens de nieuwe Mediawet heeft de NOS niet langer het monopolie over de programmagegevens. Dat beschermde tot dusver de positie van programmabladen van de publieke omroepen en Veronicablad. Veronica bedong, toen het uit het publieke bestel trad, waarborgen voor de blijvende aanlevering van de benodigde programagegevens van de publieke omroep. Andere partijen krijgen de gegevens niet.