Sirius

Foto: ROTTERDAM -Het actieschip Sirius van Greenpeace heeft gistermiddag de kade geblokkeerd van het graanverwerkingsbedrijf ADM in de Rotterdamse haven. De milieu-organisatie wil voorkomen dat het vrachtschip Istanbul zijn lading kan lossen van 60.000 ton sojabonen, waaronder genetisch gemanipuleerde.

De Istanbul heeft een van de eerste ladingen van de nieuwe soja-oogst uit de Verenigde Staten in de ruimen. Volgens Greenpeace is gemanipuleerde soja slecht voor mens en milieu. De organisatie vindt dat de voedingsindustrie moet afzien van het gebruik van dergelijke soja en eist een gescheiden aanvoer van gemanipuleerde en traditionele soja. Alleen zo heeft de consument echte keuzevrijheid, stelt Greenpeace. Genetisch gemanipuleerd voedsel kan volgens de milieu-organisatie leiden tot allergische reacties. (Foto Bas Czerwinski)