Schikking bij Disney na vertrek topman

NEW YORK, 12 NOV. Disney-topman Michael Eisner en zijn voormalige rechterhand Jeffrey Katzenberg zijn een schikking overeengekomen. Het proces dat volgende week dinsdag zou beginnen is afgelast. Over het aan de schikking verbonden bedrag is niets medegedeeld.

Katzenberg eiste 250 miljoen dollar als deling in de winst voor zijn jarenlangebijdrage aan succesvolle animatieprojecten bij Disney. Katzenberg nam in 1994 ontslag na ruzie met topman Michael Eisner. Enkele maanden later richtte hij samen met Steven Spielberg en David Geffen de nieuwe studio SKG Dreamworks op.

Hollywood zat al gniffelend klaar voor het proces. Naar verluidt wilden advocaten aan beide kanten proberen zoveel mogelijk bedrijfsinterne informatie naar buiten te krijgen en ook het privéleven van betrokkenen erbij te betrekken.

Disney-tycoon Michael Eisner had voor dit najaar de publicatie van zijn autobiografie aangekondigd, maar dat werd in juni jongstleden plotseling uitgesteld. Advocaten van Katzenberg hadden inzage gevraagd in het manuscript en alle gebruikte aantekeningen. De rechter had Eisner gesommeerd zijn aantekeningen over te dragen voor zover deze betrekking hebben op zijn samenwerking met Katzenberg.

Katzenbergs eis van 250 miljoen dollar stamt uit zijn contract met Disney waarin was vastgelegd dat hij een bonus zou krijgen van 2 procent van Disneys winst. Disney zegt dat dit is komen te vervallen, doordat Katzenberg ontslag nam en hield ook lang vol dat de belofte nooit is gedaan. Katzenberg heeft echter interne memo's waarin de belofte zwart op wit staat.

Disney heeft tussen 1983 en 1994 een spectaculaire come-back gemaakt onder het bewind van Eisner, Katzenberg en Frank Wells. Tot de grootste winstmakers in de jaren daarna behoorden de tekenfilms, zoals 101 Dalmatians, Beauty and the Beast, Little Mermaid, Lion King en Pocahontas en voor die divisie was Katzenberg verantwoordelijk.

Katzenberg eiste in 1994 de nummer-twee-positie binnen Disney op maar Eisner weigerde bot en vernederde Katzenberg in het openbaar. In augustus riep hij Katzenberg bij zich en liet hem het persbericht zien waarin stond dat Katzenberg ontslag nam. Dat ging diezelfde dag de deur uit.