RADIO BEELD

Foto: Het gesproken woord van het radiostation Qfm bedraagt dertig procent en gaat meestal over 'een betere wereld'. De muziek is zogeheten 'roots': reggae, soul, Afrikaanse muziek, blues en latin. “Wij zijn”, zegt woordvoerder Jos de Geest, “een commercieel radiostation met een boodschap.”

En die boodschap is verantwoord ondernemen, mensenrechten, levensbeschouwing, spiritualiteit, regenwouden en de milieuproblemen in Nigeria, Panama en Nicaragua. Qfm zendt uit vanuit drie Oostduitse treinstellen naast het station van Zutphen en was enkele jaren geleden bekend onder de naam Radio London. De Geest: “Onze directeur Peter Jansen, die werkzaam was als art-director, verkocht in 1995 zijn huis en nam het station over. Begin dit jaar is die naam in Qfm, quality radio veranderd.” Het station dat 24 uur per dag uitzendt, werkt met 15 mensen in loondienst, freelancers en sponsors. Over de activiteiten van die sponsors - banken, verzekeringsmaatschappijen, The body shop, Novib, Ben & Jerry's, Nederlandse Spoorwegen, Vrom en wereldwinkels - is regelmatig iets in de programma's te horen. De Geest: “Verder komen vaak medewerkers van bijvoorbeeld Artsen zonder grenzen in de uitzending. Nu horen we regelmatig de directeur van Ouwehands Dierenpark die in Oost-Europa bezig is om een soort 'berenbos' voor de met uitsterven bedreigde amoertijger te zoeken.” Jansen wil 'zijn boodschap' niet alleen via de kabelnetten maar ook via de ether verspreiden en zet zich in voor een etherfrequentie. Maar zover is het echter nog niet. Qfm, op 95 procent van de kabelnetten te beluisteren. (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)