Nigeria zoekt zijn heil in het Frans

PARIJS, 12 NOV. Nigeria, dat in oktober zijn schorsing door het Gemenebest zag verlengd vanwege uitblijvende democratisering, is uitgenodigd voor de zevende topconferentie van Franstalige landen, die op 14 en 15 november bijeenkomt in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Dat melden diplomatieke bronnen in Parijs. De status van genodigde geldt binnen het gezelschap van francofone landen als wachtkamer voor het waarnemerschap.

De coördinatie van de periodieke topconferenties, die sinds 1986 worden gehouden, berust bij een Franse overheidsinstelling, het Bureau voor culturele en technische samenwerking (ACCT), en valt onder verantwoordelijkheid van de Franse staatssecretaris voor Internationale Samenwerking, sinds juni de socialist Charles Josselin.

De militaire machthebbers in Nigeria hebben te kennen gegeven dat zij de studie van de Franse taal willen bevorderen in hun land, een voormalige Britse kolonie waar het Engels de dominante vreemde taal is. Op die manier denkt de junta bij te dragen aan de integratie van Nigeria in West-Afrika, waar voormalige Franse koloniën in de meerderheid zijn.

In december 1996 woonde generaal Sani Abacha, de militaire leider van Nigeria, de negentiende Frans-Afrikaanse topconferentie bij, die bijeenkwam in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Daar had hij een ontmoeting met de Franse president, Jacques Chirac. Na zijn terugkeer toonde de generaal zich voor het eerst voorstander van een tweetalig Nigeria. Zijn landgenoten, zei hij, zouden er goed aan doen zich het Frans eigen te maken.

Eind oktober was Nigeria mikpunt van scherpe kritiek van de lidstaten van het Gemenebest, op dat moment bijeen in het Schotse Edinburgh. Ondanks krachtig aandringen van organisaties voor de rechten van de mens werd Nigeria niet uitgestoten, maar het land bleef geschorst.

Het Gemenebest besloot tot die schorsing in november 1995, nadat de Nigeriaanse regering de schrijver en activist Ken Saro-Wiwa en tien medestrijders van het Ogoni-volk had laten ophangen.

De leden van het Gemenebest namen zich in Edinburgh voor sancties - waarbij inbegrepen een olieboycot - uit te vaardigen tegen Nigeria als de democratie er vóór 1 oktober 1998 niet is hersteld. (AFP)