Nieuwe koersval op beurzen van Zuidoost-Azië

SINGAPORE, 12 NOV. De effectenbeurzen in Azië gingen na een relatief rustige dag vanmorgen opnieuw gebukt onder zorgen over de rente en valutakoersen.

In Hongkong en Japan daalden de koersen het sterkst. In Tokio viel het Nikkei-gemiddelde van 225 Japanse aandelen met 2,73 procent tot 15.434,17 punten. Dat is het laagste peil in meer dan twee jaar.

De koersdaling vond plaats nadat de Japanse yen verdere verzwakte ten opzichte van de Amerikaanse dollar, tot bijna 126 yen vanmorgen. Dat maakte analisten bezorgd over de toekomstige waarde van Japanse effecten voor buitenlandse beleggers.

De zwakte van de yen wordt in verband gebracht met de zeer moeizame situatie van de Japanse economie, die maar niet wil herstellen. De verwachting is dan ook dat de Japanse centrale bank de rente voorlopig laag houdt, hetgeen de yen verder verzwakt.

Hongkong leed juist onder de vrees voor een hogere rente, die nodig is om de Hongkong dollar te verdedigen tegen speculatieve aanvallen vanuit de valutamarkt. Maandag ontstond er een kleine run op de loketten van de Asian International Bank, die evenals andere banken gevoelig is voor een hogere rente en een daling van de prijzen van lokaal onroerend goed.

Hoewel de autoriteiten de steun aan de bank hebben verzekerd, kreeg nervositeit vanmorgen weer de overhand onder beleggers. De Hang Seng-index daalde met 3,96 procent tot 9.607,91 punten. Dat is dichtbij het dieptepunt dat dindag twee weken geleden na een aantal zware koersdalingen werd bereikt. Banken en onroerend-goedmaatschappijen hadden het op de beurs het zwaarst te verduren.

Topman Michel Camdessus van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) probeerde tijdens een toespraak in Jakarta beleggers gerust te stellen. Hij zei dat de Aziatische economieën rijp zijn voor herstel, als de regeringen de noodzakelijke maatregelen doorvoeren die door het IMF zijn voorgeschreven.

Hij zei later niet te verwachten dat Zuid-Korea bij het IMF aanklopt voor steun. Het IMF maakte de afgelopen maanden al omvangrijke bedragen vrij voor steun aan Thailand en Indonesië.

De beurs van Zuid-Korea sloot bijna een procent lager. Maleisië gaf 1,16 procent prijs en de beurs in Manilla moest 1,1 procent terug. In Jakarta sloten de koersen 0,3 procent hoger, evenals in Bangkok. Singapore won 0,1 procent.

Handelaren maken zich vooral zorgen over Zuid-Korea. Hoewel de nationale munt, de won, iets opveerde van zijn maandag bereikte dieptepunt tegenover de Amerikaanse dollar, is de won nog steeds zeer laag.

Beleggers klagen dat Zuid-Korea geen volledig overzicht geeft van de schulden die overheid en bedrijfsleven hebben in dollars. Dat leidt tot de verdenking dat het probleem dat de dalende won veroorzaakt veel groter is dan de autoriteiten willen toegeven. (AP, Reuters)