NAVO akkoord met nieuwe leden

BRUSSEL, 12 NOV. De NAVO heeft de onderhandelingen met Polen, Tsjechië en Hongarije over hun toetreding in 1999 afgerond. Dit heeft een woordvoerder van de NAVO gisteren gezegd. De drie kandidaten werden in juli uitgenodigd voor het NAVO-lidmaatschap en voor besprekingen over hun militaire en budgettaire rol binnen het bondgenootschap.

Nu de onderhandelingen zijn afgerond, kunnen de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in december tijdens hun halfjaarlijkse vergadering de toetredingsdocumenten tekenen. Daarna volgt een ratificatieprocedure in de nationale parlementen. Polen en Tsjechië hebben de NAVO al toegezegd hun politieke, militaire en budgettaire verplichtingen te accepteren. Hongarije doet dat naar verwachting na een referendum over de NAVO-uitbreiding komende zondag. Polen, Tsjechië en Hongarije hebben ermee ingestemd respectievelijk 2,48 procent, 0,9 procent en 0,65 procent te betalen van de drie NAVO-budgetten voor civiele, militaire en infrastructurele zaken. (Reuters)