Microsoft: overheid remt innovatie

NEW YORK, 12 NOV. Softwaregigant Microsoft beticht het Amerikaanse ministerie van Justitie ervan vernieuwing van zijn programmatuur tegen te houden. Dat is volgens William Neukom, plaatsvervangend bestuursvoorzitter en topjurist van het bedrijf, de consequentie van een verbod op automatische levering van het Internet-bladerprogramma Explorer bij Microsofts besturingsprogramma Windows.

Het overgrote deel van de pc's draait onder Windows, dat daarmee min of meer de wereldstandaard is geworden. Door dit programma vast te klinken aan Explorer acht bijvoorbeeld Netscape, een andere fabrikant van bladerprogramma's (browsers), zich gedwarsboomd. Toen pc-fabrikant Compaq om levering van Windows zonder Explorer vroeg, dreigde Microsoft levering van het besturingsprogramma te staken.

De Amerikaanse autoriteiten liggen al jarenlang met Microsoft in de clinch over vermeend concurrentievervalsende activiteiten. Met de koppeling tussen Explorer en Windows zou het bedrijf een akkoord uit 1994 schenden, waarin het met Justitie overeenkwam wat wel en niet mag.

Microsoft reageerde gisteren fel op de aantijging anti-monopoliewetten te frustreren. Het bedrijf ziet Explorer als integraal onderdeel van Windows, dat niet kan worden weggelaten. In een toelichting op de antwoordnota van het bedrijf aan Justitie zei Neukom: “Het gaat om de interpretatie van het akkoord. Wij onderhandelden daar in duidelijke taal over het fundamentele recht om te mogen vernieuwen. Dat wordt nu door Justitie bestreden.”

Volgens Neukom was de overheid zich volledig bewust van de plannen van Microsoft om Internetprogramma's in Windows 95 te integreren. Reeds in 1993 was Microsoft bezig met de voorbereidingen daarvoor in het programma, en justitie was ervan op de hoogte. “Het is een heel serieuze zaak als de overheid zich gaat bemoeien met productontwerpen. Dat is juist iets wat vernieuwing tegenhoudt,” aldus Neukom.