KPN experimenteert met langere werkweek

KPN experimenteert met een langere werkweek voor 4.700 managers die onder de CAO vallen. Daarbij verdwijnt de 37-urige werkweek. Met een zogenoemd functiecontract moeten de arbeidsvoorwaarden beter aansluiten bij de dagelijkse praktijk van de leidinggevenden. Volgens het concern ervaart een deel van het personeel de 37-urige werkweek als een keurslijf.

Voorlopig gaat het om een experiment van een jaar waar de managers vrijwillig aan mee kunnen doen. KPN wil zo een flexibelere inzet van deze medewerkers bereiken en ze verlossen van knellende roosters. Zij zitten in de hoogste drie CAO-schalen. De proef vloeit voort uit de laatst afgesloten CAO.

Het functiecontract legt geen arbeidsduur vast. De leidinggevenden klaren hun klus in de tijd die zij er voor nodig denken te hebben. Dat betekent dat ze afzien van een 37-urige werkweek en hun recht op negentien ADV-dagen in inleveren. Bovenop het vaste basissalaris kunnen zij bij goed presteren een bonus van maximaal 12 procent verdienen. Wie wil kan vrije dagen kopen.