Hulp aan Somalië komt traag op gang

MOGADISHU, 12 NOV. In het zuiden van Somalië hebben overstromingen als gevolg van aanhoudende zware regenval ten minste 130 mensenlevens geëist. In de dalen van de sterk gezwollen Juba en Shabelle zijn zo'n 300.000 Somaliërs dakloos geraakt en hun voedselvoorraden zijn door het wassende water weggespoeld of onbruikbaar geworden.

Intussen reageren Westerse regeringen terughoudend op het klemmende verzoek van hulporganisaties om helikopters en boten, nodig om voedsel aan te voeren en mensen te redden. Zij zijn bevreesd voor een herhaling van de chaos in 1992, toen in Zuid-Somalië hongersnood uitbrak en voedsel en noodhulp ten prooi vielen aan plunderaars.

De afwezigheid van een centrale regering in Somalië sinds 1991 en de aanhoudende oorlog tussen clans in het midden en zuiden van het land bemoeilijken distributie van voedselhulp, zelfs onder normale weersomstandigheden. Door de anarchie in Somalië werd de vredesmissie van de VN enkele jaren geleden een fiasco.

De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, zei gisteren in New York dat medewerking van plaatselijke clanleiders in Zuid-Somalië een absolute vereiste is voor een succesvolle distributie van voedsel, tenten en medicijnen onder de getroffen bevolking. Een aantal Somalische factieleiders, onder wie Hussein Aidid, de aanvoerder van de sterkste clan die zichzelf heeft uitgeroepen tot president van Somalië, vergaderen op dit moment in de Egyptische hoofdstad Kairo om een datum vast te stellen voor een nationale verzoeningsconferentie.

Het Internationale Rode Kruis leverde gisteren de eerste vliegtuiglading tenten af in Bardera, een stadje in het dal van de rivier de Juba. Tot dusverre heeft nog geen enkele regering gereageerd op het verzoek van hulporganisaties om helikopters, uit bezorgdheid dat zij onder vuur worden genomen door gewapende milities. Volgens berichten uit Huddor, 140 kilometer ten noorden van de stad Baidoa, zijn maandag ten minste 13 mensen omgekomen bij gevechten tussen aanhangers van Aidid en een rivaliserende clan. Huddor wordt bedreigd door het wassende water en de hoofdweg naar Baidoa is afgesneden. De plaatselijke landingsbaan, die in handen is van Aidids militie, is alleen bereikbaar voor kleine, eenmotorige vliegtuigen. De rivieren Juba en Shabelle ontspringen in Ethiopië, waar de abnormaal hoge waterstanden eveneens tot overstromingen hebben geleid. (AP)