Hoogste winst ooit voor Duits Bayer

LEVERKUSEN, 12 NOV. Het Duitse chemisch-farmaceutisch concern Bayer verwacht dat 1997 opnieuw een recordjaar wordt. Volgens dr. Manfred Schneider, Bayers voorzitter van de raad van bestuur, is in de eerste negen maanden van dit jaar de omzet gegroeid in een tempo, dat alleen in het begin van de jaren tachtig werd gerealiseerd.

“Ook voor de rest van het jaar verwachten we nog een stijgende vraag en een geleidelijke verbetering van de prijzen”, aldus Schneider. Bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal zei Schneider dit jaar te verwachten een nooit eerder behaalde omzet van 53 miljard Duitse mark te behalen. De omzetten van alle divisies stegen in de eerste negen maanden met 13 procent tot 41,3 miljard mark. Het bedrijfsresultaat steeg met 429 miljoen mark, een stijging van 11 procent tot een totaal van 4,2 miljard mark. Dat resultaat werd behaald ondanks lagere eindprijzen.

Schneider wees erop dat de goede resultaten onder meer een gevolg zijn van een herstructurering van het bedrijf, die 315 miljoen mark heeft gekost. De winst voor belasting komt na het derde kwartaal op bijna 4 miljard mark, 7 procent meer dan in 1996. De hogere belasting waarmee het concern wordt geconfronteerd is een gevolg van grotere omzetten die door de Duitse vestigingen zijn behaald. Daardoor is de nettowinst van 2,4 miljard mark 5 procent hoger dan vorig jaar. “Het is niettemin de hoogste nettowinst die het bedrijf ooit heeft gemaakt”, aldus Schneider.

De grootste groei maakte Bayer tot dusver in de Verenigde Staten. De omzet groeide daar met 23 procent, ofwel 2 miljard mark. In dollars gerekend echter steeg de omzet met slechts 7 procent. Het bedrijfsresultaat steeg met 31 procent tot rond 1 miljard mark.

De groei in Europa bleef achter bij het gemiddelde over de andere continenten waar Bayer actief is. Ook al had het bedrijf de wind mee door gunstige valutaontwikkelingen in met name het Verenigd Koninkrijk en Italië. De Europese vestigingen realiseerden een 12 procent hoger bedrijfsresultaat van 2,9 miljard mark. De stijging van de omzet in Duitsland met slechts 3 procent noemde Schneider ronduit teleurstellend.

De omzet in Oost-Europa steeg in de eerste drie kwartalen met 40 procent en beloopt nu rond 1 miljard mark op jaarbasis. “Dat komt echter nog niet in de buurt van wat op deze markten mogelijk is”, zo benadrukte Schneider.

Ook in Azië groeit Bayer gestaag. De huidige turbulentie in een aantal Aziatische economieën zal geen invloed hebben op Bayers resultaten daar, zo stelde de bestuursvoorzitter vanochtend.